Dünya

Britanya güçleri, ABD'nin inşa ettiği yüzer iskeleden gelen yardımların Gazze'ye ulaştırılması için karada konuşlandırılabilir

Whitehall kaynakları henüz bir karar verilmediğini ve konunun başbakanın masasına gelmediğini söyledi

27 Nisan 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Britanya askeri güçleri, Gazze'de yeni bir deniz rotası üzerinden yardım ulaştırmak için konuşlandırılabilir. ABD, Gazze kıyı şeridinde birkaç yüz metre uzunluğunda bir yüzer iskele inşa etmek üzere çalışmalara başlamıştı. Gazze'ye yardımların, bu iskele aracılığıyla ulaştırılması planlanıyor. 

ABD, hiçbir Amerikan kuvvetinin karaya çıkmayacağını ve adı açıklanmayan bir "üçüncü tarafın" kamyonları yüzen geçitten sahile çıkaracağını söyledi.

BBC, Britanya'nın önümüzdeki ay yardım koridoru açıldığında İngiliz askerlerini bu işle görevlendirmeyi düşündüğünü yazdı. Whitehall kaynakları henüz bir karar verilmediğini ve konunun başbakanın masasına gelmediğini söyledi.

Britanya, deniz yoluyla yardım operasyonunun planlanmasına yakından dahil olmuş ve Savunma Bakanı Grant Shapps Britanya'nın "ABD ve diğer uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde destek sağlanmasında öncü bir rol" üstlenmeye devam ettiğini söylemişti.

Askeri planlamacılar tarafından "ıslak botlar" olarak bilinen İngiliz kuvvetlerinin olası rolü, kamyonları çıkarma gemilerinden geçici geçide sürmeleri ve yardımı karadaki güvenli bir dağıtım alanına ulaştırmaları olacak. 

İngiliz birlikleri Hamas ve diğer silahlı grupların saldırı riskiyle karşı karşıya kalabilir.

ABD savunma yetkilileri bir Amerikan askeri gemisinin Doğu Akdeniz'de büyük bir yüzer iskele inşa etmek üzere çalışmalara başladığını doğruladı. Gazze'ye yardım, kamyonlara ve daha küçük çıkarma gemilerine aktarılmadan önce büyük gemilerle Güney Kıbrıs'tan buraya ulaştırılacak. 

TIKLAYIN | Başkan Joe Biden açıkladı; ABD, Gazze kıyı şeridinde geçici liman inşa edecek

Yetkililer yüzer geçidin "birkaç yüz metre uzunluğunda" olacağını ve kuma sıkıca demirleneceğini söyledi. 

Yetkililere göre; JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore) adını verdikleri yeni deniz koridoru günde 150 kamyona kadar yardım ulaştırabilir. 

Şu anda günde ortalama 220 yardım kamyonu Gazze'ye karayoluyla giriyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) "Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini arttırmak için JLOTS girişimine güvenlik ve lojistik destek" sağlayacağını açıkladı.