Dünya

Başkan Joe Biden açıkladı; ABD, Gazze kıyı şeridinde geçici liman inşa edecek

Sahada ABD botlarının olmayacağı sözünü veren ABD Başkanı, geçici iskelenin Gazze'ye her gün ulaşan insanî yardım miktarında büyük bir artış yaratacağını söyledi

08 Mart 2024 08:00

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, başkanların yıllık olarak Kongre ortak oturumunda yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında ABD kuvvetlerinin Gazze kıyı şeridinde geçici bir liman inşa ederek insanî yardımların büyük ölçekte ulaştırılmasını sağlayacağını duyurdu. 

Biden, "Bu gece ABD ordusunu, Akdeniz'de Gazze kıyısında gıda, su, ilaç ve geçici barınaklar taşıyan büyük gemileri kabul edebilecek geçici bir iskele kurmak üzere acil bir misyona liderlik etmesi için yönlendiriyorum" dedi. 

Sahada ABD botlarının olmayacağı sözünü veren ABD Başkanı, geçici limanın Gazze'ye her gün ulaşan insanî yardım miktarında büyük bir artış yaratacağını söyledi. 

İsrail'i üzerine düşeni yapması konusunda uyaran Biden, "İsrail liderliğine şunu söylüyorum, insanî yardım ikincil bir husus ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalıdır" dedi. 

Yardım kaynakları, geçici limanın Rimal bölgesindeki eski Gazze Şehri limanı açıklarında gemilerden hareket eden ABD askeri mühendisleri tarafından inşa edileceğini söyledi. ABD'li yetkililere göre ABD askerlerinin karaya çıkmasına gerek kalmayacak, yüzer iskeleyi açıktaki gemilerden inşa edecekler.

Yardım sevkiyatı, ana yardım merkezi haline gelecek olan Güney Kıbrıs'taki Larnaka limanından yapılacak.

"30 binden fazla Filistinli öldürüldü ve bunların çoğu Hamas üyesi değil"

Biden ayrıca konuşmasının Gazze ile ilgili bölümünde 7 Ekim'deki Hamas saldırısından "İsrail Holokost'tan sonraki en kanlı gününü yaşadı" diyerek bahsetti ve "İsrail'in Hamas'ın ardından sonuna kadar gitmeye hakkı olduğunu" savundu.

Biden, buna karşılık, İsrail'in saldırılarını yaparken sivilleri hedef almamak gibi bir sorumluluğunun da olduğunu kaydederek, "Bu savaş, Gazze'deki daha önceki tüm savaşların toplamından daha fazla masum sivilin hayatına mal oldu. 30 binden fazla Filistinli öldürüldü ve bunların çoğu Hamas üyesi değil. Binlerce ve binlerce kadın ve çocuk öldürüldü, erkek ve kız çocukları yetim kaldı." şeklinde konuştu.