Dünya

Britanya'da Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Boris Johnson oldu

Johnson'un yarın başbakan ilân edilmesi bekleniyor

23 Temmuz 2019 14:02

T24 Dış haberler

Britanya'da Muhafazakar Parti'nin yeni genel başkanı Boris Johnson oldu. Johnson'ın yarın Britanya'nın yeni başbakanı olarak atanması bekleniyor. 

Muhafazakâr Parti liderliği yarışında toplam 159 bin 320 oy kullanıldı. Boris Johnson, 92 bin 153 oyla seçilirken diğer aday Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt 46 bin 656 oy aldı. 

Seçilmesinin ardından konuşan Johnson, yol haritasının "Brexit'i getirmek, ülkeyi birleştirmek ve Jeremy Corbyn'i yenmek" olacağını söyledi. Johnson, konuşmasını, "Kampanya bitti, görev başlıyor" sözleriyle tamamladı. 

Ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, Johnson'ın sadece Muhafazakar Parti üyeleri tarafından seçildiğini hatırlatarak, "O ülkemizin desteğini kazanmadı" dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Johnson'ı Twitter üzerinden, "Birleşik Krallık'ın 77. Başbakanı olan Boris Johnson'ı tebrik ediyor, kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu yeni dönemde Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum" ifadeleriyle kutladı. 

ABD Başkanı Donald Trump Boris Johnson'ı tebrik etti. Trump, Johnson'ın "mükemmel bir başbakan" olacağını ifade etti. 

TIKLAYIN-Gazetecilikte de siyasette de uçlarda gezen bir isim: Boris Johnson

TIKLAYIN-Gafları ve sansasyonel söylemleriyle: Britanya'nın yeni başbakanı Boris Johnson

TIKLAYIN-Brexit'in devirdiği ikinci başbakan: Görevinden erken ayrılmak zorunda kalan May '10 Numara'da neler yaptı?

Johnson'ın seçildiğinin açıklanmasının ardından Goldman Sachs, anlaşmasız Brexit olasılığını yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkardı. Johnson 31 Ekim'e kadar bir anlaşma yapılmazsa anlaşmasız Brexit'in gerçekleştirileceğini defalarca dile getirmişti.