Dünya

BRICS'e resmi olarak davet edilen ülkelerden memnuniyet mesajları: "Tarihi gelişme, büyük bir fırsat"

Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri; BRICS'e resmi olarak davet edilmişti

24 Ağustos 2023 14:09

T24 Dış Haberler

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa; BRICS'in Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni katılmaya resmi olarak davet ettiğini duyurmuştu. Bloğa katılması kabul edilen ülkelerden art arda memnuniyet mesajları geldi.

TIKLAYIN | BRICS genişliyor: Aralarında İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu 6 ülkeye resmi davet

Sisi: Mısır'a duyulan güvenden dolayı gurur duyuyoruz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesinin BRICS'e davet edilmesi kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sisi, X sosyal medya platformundan konuyla ilgili açıklama yaptı. Sisi, BRICS liderlerinin, ülkesini 1 Ocak 2024 itibarıyla BRICS'e üye olarak kabul etmesini takdir ve memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanı, BRICS ülkelerinin Mısır'a duyduğu güvenden dolayı gururlu olduklarını belirterek "Tüm dünya ülkeleri ve halklarının refahı ve yararı için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İran: Tarihi bir gelişme

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, ülkesinin BRICS'e üye olmasının "tarihi bir gelişme" olduğunu söyledi.

İranlı yetkili, X platformundan yaptığı açıklamada, "İran BRICS üyesi oldu. Dünyanın yeni ekonomi grubuna kalıcı üyelik, İran'ın dış politikası açısından tarihi bir gelişme ve stratejik bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan: İş birliğini geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, üyeliğe kabul edildikleri BRICS grubuyla iş birliğini geliştirmeyi sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Bin Ferhan, Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nin kapanışında konuştu.

Bin Ferhan, Riyad'ın BRICS ülkeleriyle yatırım hacminin 2022'de 160 milyar doları aştığını aktararak blok ile iş birliğini geliştirmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.

Bakan Bin Ferhan, Suudi Arabistan'ın BRICS'in en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret etti.

BAE: Dünyanın refahı için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, BRICS liderlerinin BAE'yi bu önemli gruba dahil etme konusunda verdiği onayı takdir ettiklerini ve dünyanın refahı için birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.

Arjantin: Büyük bir fırsatla karşı karşıyayız

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Ángel Fernández, X platformundan yayımladığı videolu mesajda "Arjantin için yeni bir sayfa açılıyor: BRICS ittifakına katıldık. Bu, her zaman hayalini kurduğumuz dünyaya açık kardeş ülke olma yolunda yeni bir adımdır. Kendimizi güçlendirmek için büyük bir fırsatla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.