Dünya

BRICS genişliyor: Aralarında İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu 6 ülkeye resmi davet

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yeni adayların 1 Ocak 2024 tarihinde üye olarak kabul edilebileceğini duyurdu

24 Ağustos 2023 11:09

T24 Dış Haberler

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa; Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre; BRICS liderleri, bloğun nüfuzunu arttırma amacıyla Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni katılmaya davet etti.

Ramaphosa, yeni adayların 1 Ocak 2024 tarihinde üye olarak kabul edilebileceğini duyurdu. 

TIKLAYIN | BRICS ülkelerinden Güney Afrika'da "genişleme" zirvesi

Güney Afrikalı yetkililere göre; 40'tan fazla ülke BRICS'e katılmakla ilgilendiğini ifade etmiş ve 22'si resmen kabul edilmeyi talep etmişti.

BRICS'in amacı nedir?

BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla ‘temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak’ için kuruldu.

2014 yılında BRICS ülkeleri Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) 250 milyar dolarlık sermayeyle kurdu. Bu bankanın amacı "gelişen ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak" olarak belirlendi.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi BRICS’e üye olmayan ülkeler de Yeni Kalkınma Bankası’na katıldı.

Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'da üç gün sürecek zirvede 'genişleme' tartışmaları gündemin üst sıralarında yer alıyor. Tüm BRICS üyeleri bloğun büyümesini desteklediklerini açıkça ifade ederken liderler arasında ne kadar ve ne kadar hızlı genişleme konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor.

Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika; genişlemeye, etkilerini kaybedecekleri kaygısıyla sıcak bakmıyor.

TIKLAYIN | BRICS birliğine neden bu kadar ülke katılmak istiyor, birliğin amaçları neler?

BRICS ülkeleri ortak bir para birimi çıkarabilir mi?

BRICS'in tek gündemi genişleme değil. BRICS ülkeleri Brezilya ve Rusya’dan önde gelen siyasetçiler, uluslararası ticaret ve finans piyasalarında hakim konumda olan dolara rakip olmak için bir para birimi yaratmak fikrini yakın zaman önce ortaya attı.

Ancak Güney Afrika’nın birlik temsilcisi Anil Sooklal, bu teklifin Johannesburg zirvesinde masada olmayacağını söyledi.

BRICS ifadesini ilk kullanan ekonomist Jim O'Neill, Financial Times’a verdiği röportajda yeni para birimi fikrinin ‘saçmalık’ olduğunu savundu.