Dünya

Brezilya'da solcu hükümette kabine değişikliği: Aşırı sağcı Bolsonaro'nun müttefiki iki partiden kabineye iki bakan!

Bu atamalar, daha önce eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ittifakı içinde yer alan sağcı İlericiler ve Cumhuriyetçileri resmi olarak ilk kez Lula hükümetine yakınlaştırmış oldu

07 Eylül 2023 11:04

T24 Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, kabine değişikliği yaptığını duyurdu. Silva'nın sağcı partileri de kapsayan bir kabine değişikliği yapması uzun süredir bekleniyordu. 

Hükümetten yapılan açıklamada, Spor Bakanlığı'na sağcı İlerici Parti'den (Progressistas) Andre Fufuca'nın; Limanlar ve Havaalanları Bakanlığı'na ise yine sağcı Cumhuriyetçi Parti'nin (Republicans) milletvekili Silvio Costa Filho'nun atandığı belirtildi. 

Bu atamalar, daha önce eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun ittifakı içinde yer alan sağcı İlericiler ve Cumhuriyetçileri resmi olarak ilk kez Lula hükümetine yakınlaştırmış oldu. Atamaların ve sağ partilere yakınlaşmanın, Lula'nın yönetebilirliğini garanti edeceği düşünülüyor. Ayrıca İlericiler Partisi'nin mensubu olduğu için Temsilciler Meclisi Sözcüsü Arthur Lira'nın da bu hamlelere destek vereceği düşünülüyor. 

TIKLAYIN | Brezilya'nın solcu lideri Lula, seçimlerde Bolsonaro'yu destekleyen iki sağcı partiyle ittifaka çok yakın

Daha önce The Financial Times (FT), Başkan Lula da Silva'nın, eski aşırı sağcı devlet başkanı Bolsonaro'nun müttefiki olan iki sağcı partiyle bir ittifak kurmaya çok yakın olduğunu yazmıştı. İşçi Partisi liderliğindeki koalisyonun çoğunluğa sahip olmadığı Kongre'de destek karşılığında bu iki partiye bazı kabine görevlerini ve diğer rolleri devredeceği konuşuluyordu. 

Mutlak siyasi güven sunuyor mu?

Lula'nın bakanlık verdiği her iki parti de politik olarak aşırı sağcı Bolsonaro'ya yakın. Ancak ittifak konusundaki iç bölünmeler nedeniyle tüm milletvekillerinin meclis oylamalarında aynı doğrultuda oy kullanması mümkün görülmüyor. Bir İlericiler üyesi "Hükümet görevleriyle ilgilenmiyorum ve muhalefette kalacağım" demişti.

Kabine değişikliği için varılan anlaşma yine de analistler tarafından, dört yıllık görev süresinin neredeyse başında olan Lula'nın yönetme kabiliyetine önemli bir destek olarak değerlendiriliyor.

Bu anlaşma Lula'ya alt mecliste toplam 513 milletvekilinden yaklaşık 320'sini kazandırabilir. Geniş bir diyalog platformu yaratmak isteyen Lula için ittifakın istikrar getireceği düşünülüyor.

Ancak analistlere göre ittifak içindeki birçok milletvekilinin Lula'nın amaçlarını paylaşmaması, Lula'yı daha 'radikal' önerilerden alıkoyabilir.

İlerici Parti ve Cumhuriyetçi Parti'nin birer bakanlığa liderlik etmeleri karşılığında, Lula hükümetinin desteklediği yasa tasarıları için Meclis'te oy vereceği iddia edilmişti. Ayrıca, hükümetin devlete ait bir bankanın kontrolünü de devredeceği konuşuluyor ancak şu an için bununla ilgili bir gelişme yaşanmadı.