Dünya

Brezilya'nın solcu lideri Lula, seçimlerde Bolsonaro'yu destekleyen iki sağcı partiyle ittifaka çok yakın

Nihai müzakerelerin Lula'nın Johannesburg'daki BRICS zirvesini de kapsayan Afrika gezisinden dönüşünün ardından bu hafta yapılması bekleniyor

29 Ağustos 2023 11:55

T24 Dış Haberler

The Financial Times (FT), Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın, eski aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun müttefiki olan iki sağcı partiyle bir ittifak kurmaya çok yakın olduğunu yazdı.

Habere göre ittifak, İşçi Partisi liderliğindeki koalisyonun çoğunluğa sahip olmadığı Kongre'de destek karşılığında bu iki partiye bazı kabine görevlerini ve diğer rolleri devredecek. Uzun süren görüşmelerin ardından nihai müzakerelerin Lula'nın Johannesburg'daki BRICS zirvesini de kapsayan Afrika gezisinden dönüşünün ardından bu hafta yapılması bekleniyor.

İlerici Parti (Progressistas) ve Cumhuriyetçi Parti'nin (Republicans) birer bakanlığa liderlik etmeleri karşılığında, Lula hükümetinin desteklediği yasa tasarıları için Meclis'te oy vereceği iddia edildi. Henüz teyit edilmemekle birlikte, hükümet, devlete ait bir bankanın kontrolünü de teklif edebilir. 

Lula'nın parlamentodaki baş muhatabı olan Bakan Alexandre Padilha, söz konusu ittifakın hükümetin bazı önerilerini zaten destekleyen güçleri birleştirebileceğini söyledi. Padilha, FT'ye verdiği demeçte, "Kongre'de daha da fazla istikrar sağlayabilecek bir siyasi cepheyi güçlendiriyoruz ve sağlamlaştırıyoruz. İttifak, Bolsonaro hükümetinde yer alan ve seçim sırasında onu destekleyen ancak demokrasiyi kurtarmaya ve eşitsizliği azaltmaya yönelik ekonomik programı benimseyen parlamenterlerin ve partilerin önemli bir ağırlığını taşıyor" dedi. 

Kamu harcamalarına daha gevşek sınırlar getirilmesi ve uzun zamandır beklenen vergi reformunun alt mecliste onaylanması gibi bazı yasa tasarılarında ilerleme kaydedilmesine rağmen Lula parlamentoda birçok yenilgiye uğradı. Milletvekilleri su ve kanalizasyon sektöründeki özelleştirmeleri geri alma planlarını engelledi, Çevre Bakanlığı'nın ve yeni kurulan Yerli İşleri Bakanlığı'nın yetkileri elinden alındı.

513 milletvekilinden 320'si Lula'ya geçiyor ama bu mutlak siyasi güven sunmuyor

Lula'nın ittifak yapacağı her iki parti de politik olarak aşırı sağcı Bolsonaro'ya yakın. FT'ye göre ittifak konusundaki iç bölünmeler nedeniyle tüm milletvekillerinin meclis oylamalarında aynı doğrultuda oy kullanması mümkün değil. FT'ye konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir İlericiler üyesi "Hükümet görevleriyle ilgilenmiyorum ve muhalefette kalacağım" dedi.

Kabine değişikliği için varılan anlaşma yine de analistler tarafından, dört yıllık görev süresinin neredeyse sekizinci ayında olan Lula'nın yönetme kabiliyetine önemli bir destek olarak değerlendiriliyor.

São Paulo'daki Insper üniversitesinde profesör olan Fernando Schüler, gayrı resmi anlaşmanın Lula'ya alt mecliste toplam 513 milletvekilinden yaklaşık 320'sini kazandırabileceğini tahmin ediyor. Schüler, "Lula geniş bir diyalog platformu yaratmak istiyor. Bu değişiklikle birlikte diyalog için iyi bir temele ve Kongre ile ilişkilerde daha büyük bir istikrara sahip olacak" yorumunda bulundu. 

FT'ye konuşan analistlere göre ittifak içindeki birçok milletvekilinin Lula'nın amaçlarını paylaşmaması, Lula'yı daha 'radikal' önerilerden alıkoyabilir. 

BMJ Consultoria'nın CEO'su Wagner Parente, "Bu partiler koşulsuz destek taahhüdünde bulunmuyor ve gündem maddeleri duruma göre ele alınmaya devam edecek. Temsilciler Meclisi ve Senato'da onay almak için ekonomik gündemin ılımlı olması gerekecek" ifadelerini kullandı.

Analistlere göre Lula'nın pazarlığı, kalıcı bir destek anlamına da gelmiyor. Görevinin başında merkez sağ União Brasil'e üç bakanlık görevi verdi, ancak bu partinin üyelerinin çoğu şimdiden Lula yönetimine muhalefet ediyor.