Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı ölümünün 46’ncı yıl dönümünde anıldı. Gönültepe’de düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kabaağaçlı'nın adının verileceği bir arboretum kurmak için çalıştıklarını söyledi.
Mavi yolculuğun babası olarak bilinen Halikarnas Balıkçısı’nın anı evi ve mezarının bulunduğu Gönültepe ve Bodrum Deniz Müzesi’nde, Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen etkinliklere Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cevat Şakir sevenler, siyasi parti ve çeşitli STK'ların temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler, Türkiye'nin farklı illerinden Bodrum'a gelen Hayvan Hakları Federasyonu üyeleri katıldı.
Anma etkinliğinde öğrenciler Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın şiirlerini okudu, Halikarnas Forumu üyeleriyse Cevat Şakir'in anılarını ve onun Bodrum'a kattığı değerleri anlattı.
Bodrum Belediye Başkanı Aras ise "Biz Halikarnas Balıkçısı'nı büyüklerimizden ve öğretmenlerimizden öğrendik, öyle benimsedik. Ailelerimiz de onu bize bir baba gibi benimsetti. Onu kitaplarından, büyüklerimizin anlattıklarından öğrendik ve Bodrum'a ne kadar önemli bir eserler bıraktığını gördük. Artık öğrendiklerimizi, bildiklerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Biz Halikarnas Balıkçısı'yla ilgili büyük bir sempozyum başlatmak zorundayız” diye konuştu.
Bodrum'un Homeros, Heredot ve Halikarnas Balıkçısı gibi büyük değerlere sahip benzersiz bir coğrafya olduğunu hatırlatan Aras şöyle devam etti:
"Halikarnas Balıkçısı'nın öyle büyük bir farkı var ki o da bütün bu topraklarda yaşayan medeniyetleri, 30'u aşan eserle bizim önümüze koymuş olmasıdır. Halikarnas Balıkçısı sayesinde biz Anadolu'nun Helen Uygarlığı'ndan önce Luiler'e, Karlar'a, Dorlar'a, ait olduğunu öğrendik.”
Bodrum'da Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı Arboretum'u yapmak için çalıştıklarını belirten Aras, Bodrum'a 100'ün üzerinde tohum getiren ve yarımadayı yeşillendirmek için neredeyse ömrünün büyük bölümünü adayan Balıkçı için bir bitki müzesi oluşturacaklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Kabaağaçlı'nın mezarına çiçekler bırakıldı.
Cevat Şakir Kabaağaçlı kimdir?
Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan edebiyatçı, gazeteci, araştırmacı ve ressam Cevat Şakir Kabaağaçlı 1890’da Girit’te doğdu.
Cevat Şakir’in çocukluğu babasının memuriyeti dolayısıyla beş yaşına kadar Atina Faleron’ da geçti, daha sonra ailece İstanbul Büyükada’ya yerleştiler.
Büyükada Mahalle Mektebi, Robert Koleji ve ardından Oxford Üniversitesi Yeni Çağlar Tarihi bölümünde eğitim gördü.
Ailesi, 1914 yılında maddi sıkıntı içine girmiş ve babasının Mehmet Şakir Paşa Afyon’daki Kabaağaçlı çiftliğine yerleşmişti. Babasının çiftlikte bir tartışma anında Cevat Şakir’in silahından çıkan kurşunla vurulması üzerine Cevat Şakir cinayet iddiasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı. Cezasının yedi yılını çektikten sonra baş gösteren verem hastalığından ötürü tahliye edildi. İstanbul’a döndü ve gazeteciliğe başladı.
1925 yılına yazılar yazdı, tercüme yaptı, karikatür çizdi. Mehmet Zekeriya Sertel‘in Resimli Ay, Resimli Hafta, Sedat Simavi‘nin İnci dergileri için çizimler yaptı.
Resimli Hafta Dergisi’nin 13 Nisan 1925 tarihli sayısında yayımlanan “Hapishanede İdama Mahkûm Olanlar Bile Bile Asılmaya Nasıl Giderler” başlığı ile yazdığı yazıdan dolayı İstanbul, İstiklal Mahkemesi tarafından yargılandı. ‘Memlekette isyan bulunduğu sırada, askeri isyana teşvik edici yazı yazmak’ tan suçlu bulundu. Mahkeme başkanı Ali Çetinkaya tarafından idama mahkum edilmek istendiyse de, Kılıç Ali Bey’in önerisiyle üç yıl kalebentlik cezası aldı, Bodrum’a ilk gelişi de böyle olur.
Bodrum’da 25 yıl yaşadı, Bodrum’un Karia çağındaki adını kullanarak Halikarnas Balıkçısı takma adıyla yazılar yazdı. Yurtdışından getirttiği bitki tohumlarını Bodrum’un dört bir yanına ekti.
1947 yılında Yatağan adlı emektar teknesini, evini satıp İzmir‘e yerleşti. İzmir’de de yazarlık ve rehberlik yaptı. Yazıları Gündüz Hikayeleri Dergisi, Tan, Cumhuriyet, Demokrat İzmir, Anadolu adlı dergi ve gazetelerde yayımlandı.
13 Ekim 1973 tarihinde İzmir‘in Hatay semtindeki Merhaba Apartmanı’nda 83 yaşında kemik kanserinden öldü. Vasiyeti üzerine Bodrum‘un Gümbet’teki Türbe tepesine gömüldü. Mezarı Türbe tepesinde Halikarnas Balıkçısı Müzesi adı altında bulunuyor.