Ekonomi

Bloomberg: Merkez Bankası’nın itibarı sarsılacak

"Liranın Pazartesi günü değer kaybedeceğinden neredeyse eminiz"

07 Temmuz 2019 11:58

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  (TCMB) Genel Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden almasının ardından tüm ekonomistlerin tepkisi Merkez Bankası’nın kredibilitesinin sarsılacağı yönünde.

TIKLAYIN - Erdoğan, Murat Çetinkaya’nın neden görevden alındığını açıkladı: Faizleri indir dedik, gerekeni yapmadı

"Merkez Bankası'nın itibarının sarsılacağı" başlığıyla bir haber yayınlayan Bloomberg önemli analistlerin Erdoğan'ın bu kararı doğrultusunda yaptığı açıklamaları derledi.

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi Medley Global Advisors'ın kıdemli analist Nigel Rendell’in görevden alma konusundaki görüşleri şöyle:

  • Türkiye fonları açısından kötü bir gelişme olduğu ortada, Erdoğan en iyisini kendisinin bildiğini düşündüğü için Merkez Bankası’nın operasyonuna karışıyor ama en doğrusunu o bilmiyor!”
  • Bu hamle enflasyonun tam düşmeye başladığı noktada Türkiye Merkez Bankası’nı ve kredibilitesini tehlikeye atıyor.”
  • Liranın piyasa değerinin düşmesi çok muhtemel.

TIKLAYIN - Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın görevden alınması hakkında ne dedi?

Yatırım bankası TD Securities’de Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü olan Cristian Maggio'nun görüşleri de şöyle:

  • Liranın Pazartesi günü değer kaybedeceğinden neredeyse eminiz.
  • Erdoğan’ın faiz oranlarını düşürmek için böyle bir girişimde bulunduğu ortada. Yoksa Çetinkaya’yı 1 yıl önceden görevden almazdı. Kısa vadeli faiz oranlarında düşüş yaşanabilir ama uzun vadeli oranların ters yönde hareket etmesi muhtemel. Hisse senetleri için de olumsuz bir sonucu olacak.
  • Bu yıl yurt içi bir duraklama ve potansiyel tüketici fiyat endeksinde yeniden bir ivmelenme bekliyoruz.

TIKLAYIN - Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin değerlendirme

Hollanda merkezli Rabobank’ten stratejist Piotr Matys:

  • Çetinkaya’nın aniden görevden alınmasıyla Erdoğan para politikalarını kimin yönettiğini herkese hatırlattı. Merkez Bankası’nın kredibilitesini baltalayacak bir karar alındı.
  • Bu kararın tek bir olumlu yanı varsa o da yatırımcıların olası sonuçları piyasalar Pazartesi günü tekrar açılana kadar tüm hafta sonu değerlendirebilecek olmaları.

TIKLAYIN - Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alması tartışılıyor: Özel bir kanun hükmü, kararname ile aşılabilir mi?

Japonya merkezli Nomura International’dan İnan Demir:

  • Önceden büyük bir bankanın Hazine Yönetiminin başı olarak çalışmış olan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın bu görev için hazırlıklı olmadığı ortada.

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash:

  • Çetinkaya faiz oranlarını yeterince hızlı düşürmediği için kovuldu. Yerine gelen Merkez Bankası Başkanı ise cumhurbaşkanlığının talepleri doğrultusunda faiz oranlarında değişim yapacağı düşüncesiyle göreve getirildi.

TIKLAYIN - İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya'nın istifasını istedi

Bloomberg’in Ortadoğu Sorumlusu Ziad Daoud:

  • "Erdoğan’ın amacı faiz oranlarını düşürmekse, başkan yardımcısını göreve getirme kararı geri tepebilir. Ekonomik koşullar bu ayın sonunda faiz oranlarını düşürmek üzere belirlendi: enflasyon düşüyor, büyüme zayıf, TL dengeleniyor. Şimdi ise fazladan bir kredibilite sorunu oluştu.