Dünya

Birleşmiş Milletler'den isyancı askerler tarafından alıkonan Mali Cumhurbaşkanı Keita'nın serbest bırakılması çağrısı

19 Ağustos 2020 00:32

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mali'de devam eden askeri hareketlilik kapsamında isyancı grup tarafından alıkonulan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri adına yayınladığı resmi bir açıklama ile Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın derhal serbest bırakılmasını istediğini duyurdu.

Açıklamada, "Genel Sekreter Guterres, bugün erken saatlerde başkent Bamako'da Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita ve hükümet yetkililerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan askeri isyan da dahil olmak üzere Mali'de ortaya çıkan gelişmeleri derin bir endişeyle takip ediyor" denildi.

"Genel Sekreter Gutterres bu eylemleri şiddetle kınıyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, "Guterres Mali'de anayasal düzenin ve hukukun üstünlüğünün derhal yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunuyor. Bu amaçla Devler Başkanı Keita'nın ve kabine üyelerinin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Sözcü Dujarric açıklamada ayrıca, "Genel Sekreter Guterres, müzakere edilmiş bir çözüm ve farklılıkların barışçıl çözümüne yönelik çağrılarını yineliyor. Özel Temsilcisinin iyi niyetleri de dahil olmak üzere Mali'deki mevcut krize barışçıl bir çözüm bulma çabalarında Afrika Birliği'ne ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik topluluğuna tam desteğini ifade eder" ifadelerini kullandı.

Dujarric, "Genel Sekreter Guterres tüm paydaşları, özellikle de savunma ve güvenlik güçlerini azami itina göstermeye ve tüm Malililerin insan haklarını ve bireysel özgürlüklerini korumaya çağırıyor" dedi. (İHA)

TIKLAYIN - Mali'de isyancı askerler Cumhurbaşkanı ile Başbakanı alıkoydu