Sağlık

Bir müzik aleti çalmak veya şarkı söylemek ileri yaşlarda hafızayı güçlendiriyor, demans riskini azaltıyor

Exeter Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, piyano çalmanın özellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerin zihinsel süreçlerinde etkili olduğunu ortaya koydu

29 Ocak 2024 07:38

T24 Sağlık

Exeter Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, bir müzik enstrümanı çalmanın veya bir koroya katılmanın ileri yaşlarda daha iyi hafıza ve düşünme becerileriyle bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. 

Exeter Üniversitesi'nin binden fazla yetişkinin verilerini inceleyen araştırmasında, müzikle ve özellikle piyano ile ilgilenen 40 yaş üstü kişilerin daha iyi beyin aktivitelerine sahip olduğu keşfedildi. Bilim insanları, planlama, odaklanma, hatırlama ve yürütücü işlev olarak bilinen görevleri yerine getirmede yardımcı olan zihinsel süreçler de dahil olmak üzere beyin sağlığını araştırdı ve enstrüman çalan insanlardan daha iyi veriler elde edildiğini açıkladı.

Şarkı söylemek de aynı zamanda daha aktif beyin sağlığıyla ilişkilendirilirken araştırmacılar, bir grubun parçası olmak gibi sosyal faktörlerin de bu verilerde rol oynayabileceğini söyledi.

Exeter Üniversitesi'nde demans araştırması profesörü Anne Corbett şunları söyledi:

"Müziğin beyin sağlığı üzerindeki etkisini inceleyen bir dizi çalışma var. Genel olarak, müzikal aktivitelerin beynin bilişsel rezerv olarak bilinen çevikliğini ve dayanıklılığını kullanmanın bir yolu olabileceğini düşünüyoruz. Bu ilişkiyi belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bulgularımız insanları erken yaşlarda müzik eğitimine teşvik etmenin ve yetişkinleri daha sonraki yaşamlarında müziğe geri dönmeye teşvik etmek gibi, beyin sağlığı için koruyucu bir yaşam tarzına yönlendirmenin halk sağlığı girişimlerinin değerli bir parçası olacağını gösteriyor. Demanslı bireyler için müzik grubu aktivitelerinin faydasına dair kayda değer kanıtlar var ve bu yaklaşım, yaşlı insanların risklerini proaktif olarak azaltmalarını ve beyin sağlığını geliştirmelerini sağlamak için sağlıklı yaşlanma paketinin bir parçası olarak genişletilebilir"