Bilim / Teknoloji

Bilim insanları, yumurtadan çıkmamış civcivlerin cinsiyetini belirleme yöntemi geliştirdi

23 Mayıs 2023 19:48

Bilim insanları, henüz yumurtadan çıkmamış tavukların cinsiyetini yumurta kabuklarındaki kimyasalları "koklayarak" belirlemek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu gelişme erkek civcivlerin itlaf edildiği acımasız uygulamaya son verebilir.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Kaliforniya Üniversitesi'nin Davis kampüsünden araştırmacıların da bulunduğu ekip, yumurtanın cinsiyetinin kuluçka döneminin başlarında belirlenmesi halinde, milyarlarca erkek yumurtanın insancıl bir şekilde devreden çıkarılabileceğini keşfetti.

PLoS One adlı akademik dergide yayımlanan yeni çalışma, yumurta kabuklarından yayılan uçucu organik kimyasallara dayanarak yumurtaları kuluçka döneminin başlarında cinsiyetlerine göre ayırmanın mümkün olduğunu gösterdi. Yeni buluş, gelişmekte olan embriyo tarafından kabuktan dışarı yayılan uçucu organik bileşikleri (VOC) tespit ediyor.

Yumurtaların cinsiyeti daha sonra DNA analiziyle doğrulandı

Başlangıçta havadaki organik kimyasalları toplamak ve analiz etmek için bir algılama çipi teknolojisi geliştirdiler. Daha sonra yumurtaların endüstriyel olarak taşınmasında kullanılan vantuzlar, yumurtaları açmadan havayı "koklayacak" şekilde uyarlandı. Yumurtaların cinsiyeti daha sonra DNA analiziyle doğrulandı.

Çalışmanın ortak yazarı Tom Turpen yaptığı açıklamada, "Yumurtadan gelen uçucu kimyasallar bulduk. Bunlar yakalayabileceğiniz ve istatistiksel olarak sıralayabileceğiniz kokulardı" dedi.

Bu teknoloji, embriyoları yüzde 80 doğrulukla tanımlamak için kullanabilir

Bilim insanları yeni teknolojiyi, iki dakikalık örneklemeye dayanarak, kuluçkanın 8. gününde erkek ve dişi embriyoları yüzde 80 doğrulukla tanımlamak için kullanabilir. Araştırmacılar, izobütil asetat, etil bütirat ve izopropil bütirat dahil olmak üzere yağ asidi esterleri diye bilinen bir uçucu kimyasal sınıfının varlığının cinsiyet farklılıklarını tanımlamayı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırmacılar çalışmada, "VOC tabanlı yöntemimiz erkek ve dişi embriyoları yüzde 80'den fazla doğrulukla ayırt edebildi" diye yazdı. Ayrıca, "Embriyoları cinsiyete göre istatistiksel olarak sınıflandırmak için vücut bütünlüğünü bozmadan, kuluçkanın erken dönemlerinde yüksek güvenle kullanılabilecek bol miktarda yumurta kaynaklı VOC var" diye belirttiler.