Sağlık

Bilim insanları uyardı: Ayakta çalışmak sağlığa zararlı olabilir

19 Ekim 2024 15:57

T24 Sağlık

Avustralya'daki Sidney Üniversitesi'nden bilim insanlarının yeni araştırmasına göre, ayakta durarak çalışmanın sağlığa sanıldığı gibi faydalı değil, aksine zararlı olabileceği tespit edildi. 

International Journal of Epidemiology adlı hakemli dergide dün (yayımlanan çalışmada, Birleşik Krallık (BK) yurttaşlarının sağlık bilgilerini içeren BK Biyobankası'na kayıtlı yaklaşık 83 bin kişinin verisi incelendi. Hiçbirinde kalp sağlığı sorunu görülmeyen katılımcılar, günlük hareketlerini ölçen akıllı saat gibi cihazları bileklerine taktı. 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, bilim insanları gün içinde iki saatten uzun süre ayakta durmanın, bacaklarda varis görülmesi veya kan pıhtısı toplanmasını ifade eden derin ven trombozu riskini artırabileceğini kaydetti. İki saatten sonra ayakta geçirilen her 30 dakika için dolaşım sistemi hastalığı riskinin yüzde 0,11 oranında arttığı bulundu.

Araştırmacılar ayrıca ayakta çalışmanın kalp sağlığına bir fayda sağlamadığını gözlemledi. 

"Dolaşım sorunları riskini artırıyor"

Makalenin başyazarı Dr. Matthew Ahmadi "Buradaki temel sonuç, çok uzun süre ayakta durmanın hareketsiz bir yaşam tarzını dengelemeyeceği ve bazı kişilerde dolaşım sağlığı açısından risk yaratabileceği" diye belirterek şöyle dedi:

"Daha fazla ayakta durmanın uzun vadede kardiyovasküler sağlığı iyileştirmediğini ve dolaşım sorunları riskini artırdığını tespit ettik."

Bilim insanları çok fazla oturan kişilerin hareket ederek ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini söylüyor. 

Çalışmanın yazarlarından Prof. Emmanuel Stamatakis, kalp hastalığı riskini azaltmak isteyenlere şu tavsiyeleri verdi:

"Düzenli ara verin, dolaşın, yürüyerek yapılan bir toplantıya gidin, merdiven kullanın, uzun mesafe araç kullanırken düzenli mola verin veya öğle yemeği saatini masadan uzaklaşmak ve biraz hareket etmek için kullanın."

Dr. Ahmadi ve Prof. Stamatakis'in yer aldığı başka bir çalışmada, günün 11 saatini bile oturarak geçiren kişilerin, günde yaklaşık 6 dakika yoğun veya 30 dakika orta-yoğun egzersiz yaparak kalp hastalığı riskini azaltabileceği saptanmıştı.

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | Fatih Altaylı'ya konuşan AKP'li isim: Yenidoğan çetesi olayı, 2023'ten beri biliniyor; Kemal Memişoğlu, İl Sağlık Müdürü iken soruşturmayı savsakladı!

TIKLAYIN | "Yenidoğan" soruşturmasının kilit ismi konuştu: Skandal nasıl ortaya çıktı, polis ne zaman dahil oldu?

TIKLAYIN | İsrail Başbakanlık Ofisi doğruladı: Netanyahu'nun özel konutu, Hizbullah'ın İHA saldırısında hedef alındı

TIKLAYIN | Berk Oktay'dan Furkan Bölükbaşı'na "Atatürk" paylaşımı tepkisi: Bu pornocu müptezeli olmak için neyi bekliyorsunuz, ağzınla yüzünü yer değiştireceğim

TIKLAYIN | Vural Çelik'in ölüm nedeni belli oldu

TIKLAYIN | Dilan Polat "tahliye partisi" düzenledi, kardeşi Sıla Doğu ile sahnede öpüştü: Dudak dudağa dans ettiler

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Dün Instagram'da 2 saatte karşıma çıkan 4 şarlatan

TIKLAYIN | Real Madrid'in eski yıldızı, bebeğinin adını koluna dövme yaptırdıktan günler sonra babası olmadığını öğrendi

TIKLAYIN | Tamer Karadağlı iki sanatçıyı tehdit etti iddiası: Düzeninizi kurduğunuz anda sizi sürerim

TIKLAYIN | Meteoroloji'den 3 il için sarı kodlu uyarı: Kar geliyor!

TIKLAYIN | Yenidoğan çetesi, bebeğin cenazesini vermek için aileden para istemiş: 'Kimsesizler mezarlığına gömeriz'

TIKLAYIN | Ünlü isimler sosyal medyadan bir paylaşım için milyonlar kazanıyor

 

Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.’yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz