Bilim / Teknoloji

Bilim insanları iplik kurtlarının yaşamını uzatmanın yolunu buldu: "Daha sağlıklı yaşlanmamızın önünü açacak"

Bilim insanları, sağlıklı yaşlanmanın önünü açacak buluşu gerçekleştirdi.

07 Ocak 2023 22:57

Bilim insanları, ışığı hücre enerjisine dönüştürerek yaşamlarını uzatabilmeleri için iplik kurtlarının genetiğini değiştirdi. Araştırmacılara göre, bu buluş daha sağlıklı yaşlanmamızın önünü açacak.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki(ABD) Rochester Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında bulunduğu araştırmacılar metabolizmanın, ışıkla çalışan mitokondriyi kullanarak güçlendirilmesi sonucunda laboratuvar solucanlarının "daha uzun, daha sağlıklı yaşamları" olduğunu keşfetti. Nature Aging adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında, C. elegans iplik kurdundaki hücresel enerji merkezi olan mitokondrinin genetiği değiştirilerek organellerin ışığı kimyasal enerjiye dönüştürmesi sağlandı. 

"Yaşa bağlı hastalıkların tedavisinide yeni yollar tespit edilebilecek"

Araştırmanın ortak yazarı Andrew Wojtoviç, "Bu bulgular ve yeni araştırma araçları, mitokondriyi daha fazla inceleyerek yaşa bağlı hastalıkların tedavisinin yeni yollarını tespit etmemizin ve daha sağlıklı yaşlanmamızın önünü açacak" ifadelerini kullandı.

Mitokondri, hücrelerde anahtar işlevler için kullanılan enerji birimi adenosin trifosfat (ATP) bileşenini üretmek üzere glikoz kullanan ve çoğu hücrede bulunan enerji merkezleridir. ATP mitokondride, bu hücresel enerji merkezlerindeki bölmeleri ayıran hücre membranı boyunca protonların değişimiyle mümkün olan bir dizi kimyasal reaksiyonun ardından üretiliyor.