Bilim / Teknoloji

Bilim insanları, gökyüzünde "kaynağı bilinmeyen" ses keşfetti

12 Mayıs 2023 19:14

Bilim insanları tarafından fırlatılan sıcak hava balonları, Dünya atmosferinin yükseklerinde kaynağı "hiç bilinmeyen" gizemli sesler kaydetti.

Independent Türkçe'nin haberine göre, Aralarında ABD'deki Sandia Ulusal Laboratuvarları'ndan Daniel Bowman'ın da bulunduğu araştırmacılar, Dünya atmosferinin uçaklar ya da türbülanslar tarafından nadiren etkilenen nispeten sakin katmanı olan stratosfere 6-7 metre uzunluğunda büyük balonlar gönderdi.

Dünya'nın dış atmosferinin bu katmanında, balonlardaki bilimsel araçlar, çarpışan okyanus dalgalarının ve gök gürültüsünün doğal seslerinin yanı sıra rüzgar türbinleri veya patlamalardan çıkanlar gibi insan yapımı sesler de dahil başka yerlerde duyulmayan bir dizi sesi algılayabilir.

Balonlar bu tür insan ve çevre seslerini tespit edebilirken, araştırmacılar 184. Amerika Akustik Derneği (Acoustical Society of America) Toplantısı'nda yaptıkları sunumda, tanımlanamayan bazı garip sesleri de kaydetmeyi başardıklarını duyurdu.

"Balonlarımız, içlerine biraz kömür tozu konmuş dev plastik torbalar"

Dr. Bowman yaptığı açıklamada, "[Stratosferde] bazı uçuşlarda saatte birkaç kez meydana gelen düşük frekanslı gizemli sinyaller bulunsa da bunların kaynağı hiç bilinmiyor" dedi. Başlangıçta Dünya'daki yanardağları izlemek için tasarlanan balonlar, mikro barometreler kullanarak veri toplayabilir ve düşük frekanslı ses ötesini tespit edebilir.

Dr. Bowman şu ifadeleri kullandı:

"Balonlarımız temelde, karanlık olmaları için içlerine biraz kömür tozu konmuş dev plastik torbalar. Bunları yapı marketten aldığımı muşamba, koli bandı ve piroteknik malzeme dükkanlarından aldığımız kömür tozunu kullanarak oluşturuyoruz. Güneş karanlık balonlara vurduğunda, içindeki hava ısınıyor ve kaldırma kuvveti kazanıyor. Bu pasif güneş enerjisi, balonları yüzeyden gökyüzünde 20 kilometrenin üzerine çıkarmak için yeterli."

"Deney, uzay aracının ömrünü aşan bir gözlem süresi sağlıyor"

Bilim insanları, balonlarının diğer gezegenlerin keşfine de yardımcı olabileceğini belirtti. Bu balonların Venüs'ün sismik ve volkanik faaliyetlerini kalın atmosferinden gözlemlemek için kullanılabileceği teorisini ortaya koydular.

Araştırmacılar çalışmada, "100 günden fazla dayanabilen ve Venüs atmosferinin farklı katmanlarında gezinmek için irtifalarını değiştirebilen yeni nesil Venüs balonları tasarlanıyor" diye yazdı.

Bilim insanları deneylerin sıradaki aşaması kapsamında, Venüs'tekilere benzer sinyalleri sınıflandırmayı ve ilgilenilen sinyalleri otomatik tanımlayabilecek araçlar geliştirmeyi umarken, "Bu deneyin Venüs yüzeyinden 50-60 kilometre yükseklikte yüzen bir balondan gerçekleştirilmesi, mevcut teknolojiyle yüzeye inen herhangi bir uzay aracının ömrünü aşan, önemli ölçüde uzatılmış bir gözlem süresi sağlıyor" ifadelerini kullandı.