Bilim / Teknoloji

Bilim insanları, cam kurbağaların nasıl saydamlaştığını keşfetti

Cam kurbağaların nasıl saydamlaştığı bulundu.

23 Aralık 2022 21:36

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Duke Üniversitesi'nden araştırmacılar, cam kurbağaların alyuvarlarının çoğunu karaciğerinde saklayarak kendilerini saydamlaştırdığı ortaya çıkardı. Bilim insanları bu stratejinin, kurbağaların savunma mekanizması olduğunu söyledi. 

Biyolog ve biyomedikal mühendislerinden oluşan araştırma ekibi, kuzey cam kurbağası diye bilinen ve boyları 19 ve 32 milimetre arasında değişen türü fotoakustik mikroskopla inceledi. Fotoakustik mikroskopi tekniğinde güvenli bir lazer ışık demeti dokuya gönderiliyor. Kurbağalar uyurken alyuvarların yüzde 89'unun dolaşımdan çıkarıldığı ve karaciğerde saklandığı görüldü. Böylece saydamlık sağlandı.

Araştırmaya göre,  bu hayvanlar ortamdaki yapraklara uyum sağladığı gece vakitlerinde aktif oluyor. Kurbağalar gündüzse uyuyor ve bu esnada kamuflaj devreye giriyor. Amfibiler uyurken kasları ve derileri saydam hale geliyor. Sadece kemik, göz ve iç organlar görünüyor. Kurbağalar uyanık, stresli veya anestezi altındaysa dolaşım sistemleri alyuvarla dolduğu için, bilim insanlarının, hayvanları mutlu ve huzurlu bir şekilde uyurken incelemesi gerekiyor.

Cam kurbağaların çok sayıda türü olmasına dikkat çeken araştırma ekibinden Jesse Delia, "Buna rağmen hayvanların çevreleriyle olan inanılmaz etkileşim kurma yollarından bazılarını yeni öğrenmeye başlıyoruz" diye konuştu.

Araştırmacılar, kurbağaların pıhtılaşma meydana gelmeden ya da dokulara zarar vermeden neredeyse bütün alyuvarlarını karaciğerlerinde nasıl depoladıklarına dair soru işaretlerinin oluştuğunu ifade etti. Uzmanlar ayrıca bu mekanizmanın insanlarda damar sorularında nasıl çözümler getirebileceğine dair araştırma yapmak istediklerini belirtti. (AA)