Yaşam

Bilecik yürütmeyi durdurma kararı verdi, gözler Bursa'da: Nesli tehlike altındaki geyiklerin avlanması için ihaleye çıkıldı

15 Eylül 2022 18:38

Dilek Atlı/Bursa

Bursa İnegöl ve Bilecik’te nesli tehlikede olan iki kızıl geyiğin avlanması için, geyik başına 14 bin liradan ihaleye çıkıldı. Bursa Barosu’nun açtığı davada, Sakarya İdare Mahkemesi, Bilecik için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Baro, ihalenin Bursa ayağı için de ayrıca dava açtı.

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, en yüksek teklifi veren yerli ve yabancı avcılara geyik avlama izni verilmesine yönelik kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için Sakarya ve Bursa’da ayrı ayrı davalar açtı.

Bursa Barosu’ndan Avukat Ali Dokuzlu, Hayvan Hakları Komisyonu olarak kızıl geyik av ihalesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için davalar açtıklarını belirterek, “Yaban hayatının korunması açısından mevzuata göre de kızıl geyikler, koruma altında bulunan memeliler sınıfında. Bu nedenle Sakarya İdare Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı bulunarak yürütmenin durdurulması kararı verildi” dedi.

Avukat Dokuzlu, Bursa İdare Mahkemesi’ne de aynı nedenle başvuru yaparak yürütmeyi durdurma kararı talep ettiklerini belirtti. Dokuzlu, henüz yürütmeyi durdurma kararı alınmadığını ancak İnegöl için de bu kararın hızlı şekilde verileceğini umut ettiklerini söyledi.

 Yok olma riskiyle yüz yüze kalacaklar 

Yaban hayatında yaklaşık ömrü 20-25 yıl olan kızıl geyiklerin avlanması için 6-7 yaşından büyük olma koşulu arandığını söyleyen Dokuzlu, kızıl geyiklerin neslinin tükenme tehlikesine dikkati çekti. Dokuzlu, şöyle devam etti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihaleye çıkma kararı, hukuken bir idari işlemdir. İdari işlemin en önemli unsuru da amacının kamu düzenine ilişkin bir yarar gütmesidir. Ancak koruma altında bulunan toplam iki adet kızıl geyiğin avlatılmasında herhangi bir kamu yararı yoktur.”

TIKLAYIN | Devekuşu eti, kırmızı et açığını kapatabilir mi?