Kültür-Sanat

Beymen'in, "Lüksün İzinde: Anadolu'da 500 Yıllık Bir Yolculuk" belgeseli, Netflix'te izleyiciyle buluştu

Belgesel kapsamında; Victoria Beckham, Olivier Rousteing, Pierpaolo Piccioli, Karsu ve Tuba Büyüküstün'ün bulunduğu 45 isimle söyleşi yapıldı

11 Haziran 2024 12:00

T24 Kültür Sanat

Beymen'in 50. yılına özel hazırladığı, yönetmenliğini Khadifa Wong'un üstlendiği "Lüksün İzinde: Anadolu'da 500 Yıllık Bir Yolculuk" belgeseli, Netflix'te izleyiciyle buluştu.

Salt Galata'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Beymen Group CEO'su Elif Çapçı, mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı, Osmanlı sanatı uzmanı ve yazar Serdar Gülgün, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan, modacı Ayşe Ege ve Ece Ege, Anadolu kültürü, lüks anlayışı ve belgesele ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belgeselin sergi, kitap ve belgeselden oluşan "Golden Opulence" üçlemesinin son halkası olduğunu belirten Elif Çapçı "Lüksün bu topraklardaki eşsiz yolculuğunun izini sürerek medeniyetler beşiği Anadolu'nun ihtişamlı kültür mirasına ve Doğu ile Batı arasındaki etkileşime ışık tutmaya çalıştık. Değişen dünya ve hızla şekil değiştiren toplumsal dinamikler ışığında misyonumuzu kaybetmeden günün ruhunu yakalamak hatta yakalamaktan da öte önünde gitmek, biraz daha iyisini yapmak ve ilham vermek olarak tanımlıyoruz" dedi.

Beymen Group CEO'su Elif Çapçı

Çapçı, Türkiye ve dünya lüks modası arasında köprü oluşturmayı hedeflediklerine işaret ederek, "Belgesel sürecinde yolumuz sıkça çok kültürden, sanattan, mimariden, zanaattan, modadan ve gastronomiden geçti. Bizimle birlikte bu coğrafyadan dünya lüksüne yön veren markalar topraklarımızın eşsiz kültür mirasını hatırlasınlar ve Türkiye ile Anadolu arasında daha güçlü bir etkileşim ortaya çıksın istiyoruz" diye konuştu.

"Bu belgeselin bir zıplama tahtası olduğunu düşünüyorum"

Yazar Serdar Gülgün, kültüre sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"İnsan kendi değerini bilmeyince kendi değerini de anlatamıyor. İlk önce kendisi ne olduğunu, değerini bilecek ki sesi daha gür çıkacak. Uluslararası platformlarda birçok sanatçı bu coğrafyadan ilham aldığını söylüyor, bir de söylemeyenler var. Yıllardır tartıştığımız 'kültür yağmacılığı' yani bir kültürden faydalanıp, ona kredi vermemek bir tür entelektüel hak yemektir. Bu topraklar da asırlardır bu tarz bir hak yemeye maruz kalıyor. Biz kendi kültürümüze sahip çıkmaz, korumazsak birileri gelip bundan istifade edecek. Bu anlamda bu belgeselin bir zıplama tahtası olduğunu düşünüyorum."

Çekimleri 4 ülke ve 12 şehirde gerçekleşen belgeselin yapımcılığını üstlenen Ender Sevim ise eserin 50 dakikadan oluştuğunu dile getirdi.

Belgeselde kimler var?

Belgeselde, moda dünyasının önde gelen temsilcilerinden Victoria Beckham, Olivier Rousteing, Pierpaolo Piccioli, Erdem Moralıoğlu, Alfonso Dolce, Marco De Vincenzo, Edgardo Osorio, Antonio de Matteis, Brunello Cucinelli, Barnaba Fornasetti, Sevan Bıçakçı, Özgür Masur, Ayşe ve Ece Ege, Ece Şirin, Bünyamin Aydın ile söyleşi yapıldı. Ayrıca, Caroline Koç, Karsu, Prof. Hülya Tezcan, Erol Sağmanlı, Levon Bağış, Tuba Büyüküstün, Maksut Aşkar, Murat Palta, Ahmet San, Derya Bengi, Nilay Örnek, Özge Samancı ve Oya Başkaya’nın da aralarında olduğu toplamda 45 isimle söyleşi yapıldı.

‘Golden Opulence’ belgeselinin künyesi

Yönetmen: Khadifa Wong
Görüntü Yönetmeni: Matt Simpkins
Yapımcı: Ender Sevim
İdari Yapımcılar: Melih Kokucu, Yağmur Dolkun
Yaratıcı Yapımcı: Dilara Omur
Uygulayıcı Yapımcı: Gülgün Dedeçam
Yaratıcı Danışman: Çağıl Bocut
Yapım Tasarım: Billur Turan
Editörler: Affan Taner, Ulaş Şimşek
Beymen Ekibi: Elif Çapçı, Elif Göktaş, Polat Uyal, Sebla Refig Devidas, Ahmet Öcal, Yeliz Kara

‘Golden Opulence: 500 Years of Luxury in Anatolia / Altın Zenginlik: Anadolu’da Lüksün 500 Yılı’ belgeselinin fragmanını izlemek için tıklayın.