Kültür-Sanat

Berlin Duvarı'na ikonik 'Sosyalist Öpücük'ü resmeden Dmitry Vrubel hayatını kaybetti

1990'da SSCB'den ayrılıp Berlin'e yerleşen sanatçı 62 yaşındaydı

15 Ağustos 2022 12:39

T24 Dış Haberler

Yıkılan Berlin Duvarı'nın kalıntılarına eski Sovyet ve Doğu Alman liderlerini öpüşürken resmeden ve böylece Soğuk Savaş sonrası dönemin en tanınan eserlerinden birine imzasını atan Dmitry Vrubel, 62 yaşında hayatını kaybetti. 

Vrubel'in resmi ismi "Tanrım, Bu Ölümcül Aşkı Atlatmama Yardım Et" olan ancak halk arasında "Sosyalist Kardeşlik Öpücüğü" olarak tanınan eseri, 1979'da Doğu Almanya Lideri Eric Honecker ile SSCB lideri Leonid Brejnev'in öpüşürken çekilmiş bir fotoğrafından esinlenilmişti. 

Sosyalist Kardeşlik Öpücüğü, Berlin 'Doğu Tarafı Galerisi / Fotoğraf: T24

Vrubel'in Berlin'de hayatını kaybettiğini Art Newspaper Russia'nın Genel Yayın Yönetmeni Milena Orlova, pazar akşamı duyurdu.

Dünyanın en tanınan grafitilerinden birine imza atan Vrubel'in eşi Viktoria Timofeyeva, sanatçının Koronavirüs olduğundan şüphelenilen bir hastalıkla Haziran sonunda hastaneye kaldırıldığını duyurmuştu. Timofeyeva, Vrubel'in Temmuz ortasında kalp yetmezliği nedeniyle suni komaya sokulduğunu duyurmuştu.

1960'da Moskova'da doğan Vrubel, 1990'da Almanya'nın başkenti Berlin'e taşınmış ve kısa süre içinde Berlin Duvarı'nın artık 'Doğu Tarafı Galerisi' olarak anılan bölümündeki grafitisi nedeniyle ünlü olmuştu.