Gündem

Berkin Elvan davası | "Polis gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor"

13 Kasım 2019 09:46

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin açılan davanın 15. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada mahkeme başkanı dosyanın büyük kısmının bittiğini belirtti. Bilirkişi raporu hakkında konuşan avukat Can Atalay, "Kolluğun polis kanadı gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor" dedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmada esasa ilişkin beyanların ve mütalaanın alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Geçen duruşma sanık polis memurunun kusurunun belirlenmesi için hazırlanacak bilirkişi raporunun beklenmesine karar verilerek duruşma ertelenmişti.  Sanık polis memuru Fatih Dalgalı'nın  biber gazı silahı kullanırken kusur değerlendirmesini yapan bilirkişi raporu dosyaya sunuldu. Raporda, sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varıldı. Ailenin avukatı Çiğdem Akbulut, raporun yine bir şey söylemediğini ve Adli Tıp Kurumu’ndan gelecek raporun beklemek üzere yeni bir duruşma günü alacaklarını kaydetti.

Tanık polis: 6 yıl geçmiş, yanımda kim vardı hatırlamıyorum

Duruşmada daha önceki celselerde dinlenmeyen tanık ZET'çi polis Yalçın Şengör'ün ifadesi alındı. Şengör, o gün orada olup olmadığını ve gün içinde nereye gittiğini hatırlamadığını belirterek, "6 yıl geçmiş, yanımda kim vardı hatırlamıyorum" dedi. Tanık polis gezi protestoları sürecince ZET kullanıp kullanmadığı konusunda ise, "Kullanmışımdır herhalde, yok kullanmadım" diyerek sanık polis memuru Fatih Dalgalı'yı da tanımadığını belirtti.

Tanık polis Şengör'ün ifadesi devam ederken Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan duruşma salonundan çıktılar.

Tanık ZET'çi polis Yalçın Şengör, "Çevik kuvvette çok fazla polis vardı, kendi ekibimden bile herkesi tanımam. Bu kişiyi de tanımıyorum" sözleriyle beyanını bitirdi.

Mahkeme başkanı: Dosya yüzde 80-90 bitmiş durumda

Sanık polis hakkındaki bilirkişi raporunun konuşulması üzerine mahkeme başkanı hâkim, istedikleri hususlardaki rapor içeriğinin gelmediğini belirterek, "Bilirkişi raporu ve dosya yine Adli Tıp'a gönderildi. Dosyada eksik kalmasın diye uğraşıyoruz, bizim açımızdan bir geciktirme yok. Rapor bekliyoruz. Geldikten sonra taraflara süre verip esas hakkında beyanlarını alacağız, sonra savcıdan mütalaa alıp karar aşamasına geçeceğiz. Dosya yüzde 80-90 bitmiş durumda, biz elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Ailenin avukatı Can Atalay, adli tıptan gelecek raporlardan sonra bilirkişi raporlarını değerlendireceklerini belirterek, "Mahkemenizin keşfini boşa düşürmeye çalışıyorlar dedi. Can Atalay sözlerine şu şekilde devam etti:

"Polis gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor"

"Dosyaya müdahale etme çabasının somut bir aşamasında jandarma rapor düzenleyemediğini söyledi. Kolluğun polis kanadı gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor. Bu rapor sanığın bilinçli bir şekilde vurduğunu ortaya koyuyor, ancak yine de eksikler var. Çocuğun vurulduğu olay anında müdahale edilmesi gereken bir toplumsal gösteri yok, rapor bunu da üstü kapalı şekilde geçmiş. Rapor sanık Fatih Dalgalı'nın atış yaparken kafasını sağa eğdiğini söylüyor, fakat nişan aldığını söylemekten imtina ediyor, neden? Nişan aldıktan sonra çocuğun yere düştüğünü görüyorlar, ancak sağlık hizmetinin ulaşması açısından hiçbir şey yapmıyorlar, bu bile kasıt olduğunu gösteriyor."

Avukat Can Atalay'ın beyanından sonra ara karar için kısa bir ara verildi.

Aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sonraki duruşmada dosyadaki tüm bilgi ve belgeler hakkında tarafların esasa ilişkin beyanlarının alınmasına ve iddia makamından esasa ilişkin mütalaa alınmasına karar verdi. Duruşma 5 Şubat tarihine ertelendi.

TIKLAYIN - Bilirkişi: Berkin Elvan’ı vuran polis bilinçliydi

TIKLAYIN - Berkin Elvan davası, bilirkişi raporu hazırlanamadığı için ertelendi