Gündem

Berkin Elvan davası, bilirkişi raporu hazırlanamadığı için ertelendi

Anne Gülsüm Elvan, HDP önünde oturan annelere seslenerek, "Orası yeri değil. Gelin birleşelim, barışı getirelim" dedi

25 Eylül 2019 11:21

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin açılan davanın 14. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık polis memuru Fatih Dalgalı'nın yargılandığı dava, gaz tüfeği kullanan sanığın kusurunun belirlenmesi için istenen yeni bilirkişi raporunun hazırlanmaması nedeniyle ertelendi.

Elvan ailesi, duruşma öncesi “Failler başka çocuklar öldürmesin diye bir an önce cezalandırılsın istiyoruz. Berkin’imiz için, katledilen bütün çocuklar için adalet istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Duruşmaya, tutuksuz sanık polis memuru Fatih Dalgalı Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla görev yaptığı Van'dan katıldı. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm ve babası Sami Elvan ile kardeşlerinin müdahil olarak hazır bulunduğu duruşmada, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un da aralarında olduğu çok sayıda kişi izleyici olarak yer aldı. 

Dosyanın, daha önce alınan, "Sanığın zet tüfeği (gaz tüfeği) kullanması sırasında talimatlara aykırı hareket edip etmediği, olayda kusuru olup olmadığı hususunun, dosyadaki Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Laboratuvarları ve diğer bilirkişi raporları, zet tüfeği ve kapsülünün özellikleri, olay anına ilişkin görüntülerle diğer deliller göz önüne alınarak yeni rapor düzenlenmesi" ara kararı uyarınca, İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığında görevli iki gaz tüfeği eğitmeninden ve bir olay yeri inceleme uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulması için Foça Asliye Ceza Mahkemesini gönderildiği belirtilen duruşmada, söz konusu  talimata henüz cevap gelmediği bilgisi tutanağa geçirildi. 

"Şimdi anneler karşı karşıya getiriliyor"

Duruşmada konuşan anne Gülsüm Elvan, davanın bir türlü sonuçlanmadığını ve neden reddedildiklerini anlamadığını belirterek şunları söyledi:

"Çocuklar öldürülüp de karşı karşıya getiriliyordu, şimdi anneler karşı karşıya getiriliyor. Biz artık bir yargılama ve ceza istiyoruz. Biz de anneyiz. Daha kaç evladımız gidecek, ne kadar kan dökülecek? Başınızı yastığa koyarken rahat uyuyabiliyor musunuz, daha çocuk bu ya! Karnesini aldı da diplomasını alamadı çocuğum. Çocuklarınıza bakarken benim çocuğumu gözünüzün önüne getirin. Daha da diyecek bir şeyim yok, sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum."

Avukat Çiğdem Akbulut da sürekli zaman kaybedildiğini kaydetti. Mahkemenin talep ettiği cevapların kurumlardan ikinci üçüncü kez geldiğini ve bazılarının komik olduğunu ifade eden Çiğdem Akbulut şunları söyledi:

"Mevcut cevapların hepsinde katil belli. Biz artık beklemek istemiyoruz. Berkin’in katilinin hak ettiği cezayı alması gerekiyor. Bu ülkede adaletin kırıntısı varsa belki bu mahkemeden çıkar umudu verecek. Raporların cevaplarını bekliyorsanız elinizdeki hukuki gücü kullanarak ara karar vermenizi bekliyoruz. Cevap gelmesi halinde tüm beyanlarımızı sunacağız."

"Toplumsal bir olay olunca rapor gelmesi zor oluyor"

Taraf avukatlarının konuşmalarından sonra konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı, mahkeme olarak dosyayı almalarından itibaren gerekli olan tüm çabayı sarf ettiklerini belirterek, "Biz de bir an önce karar çıksın diye uğraşıyoruz. Gereken özeni gösteriyoruz. Hırsızlık, gasp gibi dosyalar çabuk bitiyor. Ama toplumsal dosyalar biraz güç dosyalar; araştırma gerektiriyor, raporlar bekleniyor" diye konuştu. 

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Foça Asliye Ceza Mahkemesi'ne yeni bilirkişi raporu alınması için gönderilen yazıya cevap verilmesinin beklenilmesine ve tanık olarak dinlenilecek zet tüfeği kullanan bir polis memuru hakkında zorla getirme emri düzenlenmesine hükmederek, duruşmayı 13 Kasım'a erteledi. 

İddianamede, polis memuru Fatih Dalgalı'nın 'olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

HDP önünde oturan annelere seslendi: Yeri orası değil, gelin birleşelim

Daha sonra Çağlayan Adliyesi önünde dava avukatlarıyla birlikte bir açıklama yapan anne Gülsüm Elvan, iktidara seslenerek "Benim çocuğuma nasıl hesap vereceksiniz" dedi.

HDP önünde oturan annelere seslenen Gülsüm Elvan, "O annelere de buradan sesleniyorum" diyerek şunları söyledi:

"Orası yeri değil. Gelin birleşelim, birleşelim barışı getirelim. Daha da başka bir anne ağlamasın. Yeter artık, başka çocuk ölmesin. Bizim derdimiz bu. 

Ayrıca bir çağrıda daha bulunacağım; pazar günü Hasan Ferit'in anması var Gazi Mezarlığı'nda. Herkesi oraya bekliyorum. Yan yana direnirsek, biz mücadele edersek barışı da getiririz, silahları sustururuz. Kimse ölmesin. Unutturmayacağız çocuklarımızı..."

Avukat Can Atalay da "Bu dosyada tetiği kimin çektiği, Berkin'i kimin vurduğu bellidir!" dedi.