Medya

BBC, Prenses Diana röportajına dair mailleri açıklayacak

10 Aralık 2023 18:05

İngiltere'de mahkeme, 26 yıl önce Prenses Diana ile röportaj yapmak için sahte belgeler düzenleyen gazeteci Martin Beşir'in BBC'den istifasına ilişkin yazışmaların yayınlanmasına karar verdi. Beşir'in BBC yöneticilerine ve Prenses Diana'ya yalan söylediği ifşa eden belgesel yapımcısı Andrew Webb, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIL) kapsamında bu yazışmaların yayınlanmasını istemişti. Webb, BBC'nin 3 binden fazla e-postayı sakladığını söyleyerek dava açmıştı.

"Panorama" programında Prenses Diana'yla yaptığı meşhur röportajla bilinen Martin Beşir'in, söyleşiyi gerçekleştirmek için sahte kürtaj belgesi ve banka dekontları kullandığı ortaya çıkmıştı. Beşir, 2021 yılında BBC'deki işinden resmen istifa etmişti.

Gazete Duvar'daki habere göre, mahkeme kararı ile BBC yöneticilerinin, 2020 yılında Beşir ile ilgili yaptığı yazışmaların açıklanacağı belirtildi. Yargıç Brian Kennedy, BBC'ye daha fazla e-posta yayınlaması talimatını vererek, şirketin ilk talebi ele alma şeklinin "tutarsız, hatalı ve güvenilmez" olduğunu söyledi. Şirket, daha önce talep edilen yazışmaların "ilgisiz" olduğunu söyleyerek saklamıştı.

Diana'nın olay yaratan sözleri

Daha önce İngiltere Kraliyet Ailesi'nin önde gelen bir mensubu Kraliyet Ailesi ve kendi özel hayatı hakkında özel açıklamalarda bulunmamış ancak Prenses Diana'nın sözleri dünya çapında yankı bulmuştu. Diana, Kraliyet'in büyük tepkisine neden olan mülakatta, "Bu evlilikte üç kişiyiz" demişti. 

Diana, Eşi Prens Charles'ın -şu an eşi olan Cornwall Düşesi- Camilla Parker-Bowles ile ilişki sürdürmesinin kendisine olan inancını ve güvenini sarstığını, kendisinin de bir ilişkisi olduğunu, Bulimia ve kendine zarar verme gibi psikolojik sorunlar yaşadığını anlatmıştı.