Kültür-Sanat

Bir güç tapımı ayini: Star Wars

Gerçek Gridir'de Seden Mestan sordu, Tayfun Atay yorumladı

19 Aralık 2019 10:48

-Bir güç tapımı ayini: Star Wars
-Batman'in Joker'i varsa, Behzat Ç.'nin Ercüment Çözer'i var!
-Aleyna Tilki-Abdurrahman Dilipak; şeytan nerede saklı?
-Milli piyango haram mı helal mi?

Seden Mestan sordu, Tayfun Atay yorumladı. 

'Skywalker'ın Yükselişi' filminin vizyona girecek olmasından hareketle ‘Star Wars’ üçlemelerini yorumlayan Atay, “Yıldız Savaşları’nın mitolojik bir yanı var. ‘Güç seninle olsun’ mottosuyla gücün fetişleştirildiğini görüyoruz. Yıldız Savaşları, baştan sonra, güç tapımının söz konusu olduğu ve savaşın, evrenin doğal hâli olarak bilinçlere şırınga edildiği bir içerikle karşımızda” dedi.

Atay, “Yıldız Savaşları bir bilinç endüstrisi, hayal endüstrisi yapıtıdır. Bilinci ve hayalleri giderek zayıf düşmüş insanlığımızın bu tür yapıtlarla bilinç ve hayal açığını kapattığı söylenebilir” yorumunda bulundu.

Seden Mestan’ın “Bu kadar hayran kitlesi olmasının bir nedeni de çok fazla sembol barındırmasıdır. Semboller çözüldükçe hayranları da artıyor” sözleri üzerine Atay da, “İçinde yaşadığımız ekonomi politik sistemin bir şekilde fantastik, düşsel dışa vurumu diyebiliriz. Kurgu hayattan çıkar. Hayaller hayata dayanır” dedi.

Atay, başrolünde Nejat İşler'in yer aldığı, Behzat Ç. dizisindeki Ercüment Çözer karakterinin hikâyesinin ele alınacağı yeni dizi Saygı ile ilgili de konuştu.

Batman filmindeki Joker karakterinin fenomenleşmesiyle Ercüment Çözer karakterini aynı bağlamda değerlendiren Atay, “Tıpkı Batman'den kopan Joker gibi Ercüment Çözer karakteri de Behzat Ç.’den koparak uçup gidebilir. Bu karakterin dizide yapıp ettikleri zihnimize ve kalbimize batacak nitelikteydi. Mutlaka bunun alt yapısında hayata ve insana dair, iyiyle kötünün diyalektiğine dair, insan doğasına dair çok önemli noktalar ele alınacaktır” dedi.

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sponsorluğunda Forbes dergisinin yayınladığı 'ilham veren 30 yaş altı 30 genç listesi'ne şarkıcı Aleyna Tilki'nin eklenmesini de sert bir dille eleştirmesine ve Tilki’ye ‘Satanist’ sözüne ilişkin de konuştu.

Atay, “Dilipak ağır bir eleştiri yaptı. Bir korku yaratıldı, burada korkunun siyasi iktidar dinamikleri olduğunu da görebiliriz. Dindarlığı hayatın her karesine yayma payını görebiliriz” dedi.

“Çağ dışı motivasyonlarla bugün kültürel bağlamda din adına dine en büyük zararı verenler oluyor” diyen Atay, Aleyna Tilki’nin ‘şeytanın değil sevabın içinde olduğunu’ söyledi.

Rize’de Milli Piyango’yla ilgili afişlerin asılmasına yönelik de konuşan Atay, “Milli Piyango yılların geleneğidir. Eleştirilecek bazı tarafları olabilir. Ancak, Emine Erdoğan’ın önderliğinde Genç Müslüman Kadınlar İçin Liderlik Programı’na 7 günlük etkinlik için 1 milyon 163 bin tl para harcandı. Buna helali hoş olsun diyenler, Milli Piyangoya haram diyorlarsa biz de onları Allah'a havale edelim" dedi.