Açıklamada, vakalardan 74'ünün menenjit gibi merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarından şikayetçi olduğu, 49'nun ise hafif semptom gösterdiği veya hiç belirti göstermediği vurgulandı.
Batı Nil Virüsü nedir?
Genellikle "Culex" cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan Batı Nil Virüsü'nden korunmak için herhangi bir aşı bulunmazken sivrisinek ısırıklarına karşı korunma tavsiye ediliyor.
Batı Nil Virüsü, vakalarına çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da rastlanıyor.
Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?
Kişinin hastalık taşıyan sivrisinek tarafından ısırılmasının ardından virüsün ilk belirtilerini göstermesinin yaklaşık olarak 2 ila 15 gün sürdüğü biliniyor.
Batı Nil Virüsü'nün belirtileri neler?
Çoğunlukla grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan Batı Nil Virüsü belirtilerinin arasında baş ve sırt ağrısı, ani yüksek ateş, hâlsizlik, mide bulantısı, kusma, ishal, kaslarda güçsüzlük, deride kızarıklık ve lenfadenopati olarak bilinen lenf bezlerinin aşırı şekilde şişmesi gibi semptomların yer aldığı belirtiliyor.
İleri vakalarda ise semptomlar arasında, santral sinir sistemi tutulumuna bağlı olarak uyuşukluk, boynu dik tutamama, zihin bulanıklığı, kas seyirmesi ve dışarıdan görülecek şekilde titreme, koma, konvülsiyon olarak bilinen geçici nörolojik işlev bozuklukları, menenjit, ensefalit, ataksi ve felç de görülebildiği bildiriliyor.
Uzmanlar, özellikle 0-18 yaş arası çocukların cilt yüzeylerinde benekli kabartı ve döküntülerin de sıklıkla görüldüğünü söylüyor.