Gündem

Barış akademisyeni Semra Somersan hayatını kaybetti

25 Aralık 2023 22:12

Bir dönem T24'te de yazılar kaleme alan, gazeteci, akademisyen ve yazar Semra Somersan hayatını kaybetti.

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza atan barış akademisyeni, gazeteci ve yazar Semra Somersan hayatını kaybetti. 

Somersan’ın ölüm haberini Barış Akademisyenleri'nin X hesabından şu sözlerle duyuruldu: 

"Türkiye’nin çok çeşitli barış hareketleri de fark yaratacak- barış getirecek, yarın değil belki, ama yakında' diye yazan sevgili hocamız, barış imzacısı, gazeteci, yazar Semra Somersan’ı kaybettiğimizi derin üzüntüyle öğrendik.

Olca Erdost yazdı: Semra, Semroş, Teyzecik

Semra Somersan kimdir?

Semra Somersan, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra ABD’ye gitti. The Ohio State Üniversitesi’nde 1976'da Antropoloji bölümünden yüksek lisans, 1981'de ise doktora derecesi aldı. ABD’de iki yıl misafir öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1983'te Türkiye’ye döndü. 

Somersan, Türkiye'ye döndükten sonra ilk olarak Nokta Dergisi, ardından Cumhuriyet Gazetesi'nde çalıştı. Bu dönemde biri Nokta Dergisi'nde; Amerika’da yasaklı kimyasal maddelerin Türkiye’de insanlar üzerinde ilaç olarak denenmesi ile ilgili ortak çalışması, diğeri de Cumhuriyet Gazetesi'nde; zehirli atık ithali ile ilgili araştırma haberleri nedeniyle iki ulusal gazetecilik ödülü aldı.

Özgür Gündem gazetesinde haber müdürü olarak çalışan ve Demokrat Dergisi'nde yazıları yayımlanan Somersan, 10 yılı aşan gazetecilik döneminin ardından 2000 yılında üniversiteye döndü. 

Kitaplarının yanı sıra pek çok dergi ve gazetede yayımlanmış makaleleri de bulunan Somersan son olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesiydi.