Çevre

Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan ağaç talanı devam ediyor

"Taşocağı için beş bin ağaç daha kesilecek"

27 Mayıs 2019 10:02

Kuzey Marmara Otoyolu sebebiyle Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndan 17 bin ağacın kesilmesinin ardından, taş ve mıcır temini için bölgeye bir de Babaköy’de taşocağı açılacak. Taşocağı için de toplamda 5 bin ağacın kesilmesi söz konusu. Ağaç kesimi işlemi numaralandırma yapılmak suretiyle başladı.

Kocaeli Ekolojik Yaşal Derneği Başkanı Mustafa Tengerek ile yönetim kurulu üyeleri dün yaptıkları toplantıda, Ballıkayalar Tabiat Parkı ve Babaköy ile ilgili görüştü. Yüksek Orman Mühendisi Mustafa Zengin, “Yeni yapılan İzmit-İstanbul Otoyolu’nun 64 kilometrelik kısmı Kocaeli sınırlarından geçiyor. Bunun bir kısmı da Ballıkayalar’dan geçecek. ÇED raporunun olumlu olması ve vilayet tarafından kabul edilmesi neticesinde bir sıkıntıya düştük. Yolun Ballıkayalar’dan geçecek bölümü 1,7 kilometre uzunluğunda olacak. Bu kısım parkın kuzey doğusundan geçecek. Ancak orman tahribatı sadece bu kısımda olmayacak. Yapılan otoyol kapsamında 84 hektarlık bir alanda Kocaeli yarımadasındaki ağaçlar tahrip edilecek. Düzenlenen ÇED raporunda ise sadece Ballıkayalar’dan bahsedilmiş. Tahrip edilen diğer yerlerden bahsedilmiyor” dedi.

"Taşocağı için beş bin ağaç kesilecek"

Kandıra Babaköy bölgesinde de taşocağı için yapılacak orman tahribatına değinen Zengin, “Yaklaşık 13 hektarlık alanda Kuzey Marmara Otoyolu’na taş ve mıcır sağlanması amacıyla bir taşocağı açılacak. Taşocağının açılması için bu alanda yaklaşık 5 bin ağaç kesilmesi planlanıyor. Hatta ağaçların kesilmesine başlandı. Otoyolun alt yapısı için oradan malzeme çekilecek. Zaten sürekli ölümlü kazaların yaşandığı Kandıra Yolu üzerinde büyük bir kamyon trafiği oluşturarak bu malzemeyi inşaat sahasına taşıyacaklar. Yaz günü hem tozu hem de trafiği düşünebiliyor musunuz?” diye konuştu.

"Tekrar orman olması imkânsız"

Ağaçların kesilmemesini talep eden Zengin, “Biz ağaçların kesilmemesini ve bu sahanın taşocağına teslim edilmemesini talep ediyoruz. Bu alanda taşocağı açılması, hem bölgedeki turizmi, hem de trafiği baltalayacaktır. Aynı zamanda bu ağaçlar kesildikten sonra o bölgenin tekrar orman sahasına dönüştürülmesi imkânsız. Orası işi bittikten sonra tabiatın ortasına bir hançer gibi kalacak. Bu yüzden daha iyi alternatiflerin araştırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.