Çevre

Balıkesir'deki maden projesinde çevre riskleri; siyanür kullanımı ve deprem tehlikesi

18 Aralık 2024 07:55

Güncelleme: 18 Aralık 2024 08:03

Balıkesir'in Balya ilçesinde Limak Holding bünyesindeki Altınordu Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından planlanan siyanürlü altın madeni projesi, 276 hektarlık alanda etkisiyle çevresel endişeleri gündeme getirdi. Proje, yeraltı suları ve tarımsal faaliyetler üzerinde olası riskler barındırıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı'nın hazırladığı raporda, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda siyanür ve diğer toksik kimyasalların kullanılacağını, atık depolama tesislerindeki sızdırmazlık önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtildi. Rapora göre, olası faaliyeetler, bölgedeki yeraltı su kaynaklarına zarar verebilecek ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyecek.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, raporda ayrıca, projenin aktif fay hatlarına yakın bir bölgede yer aldığına ve Balıkesir İl Aktif Fay Haritası'nda belirtilen segmentlere yakınlığının altın madeni projesini ciddi bir risk alanına soktuğuna dikkat çekildi. ÇED raporundaki eksiklikler arasında, projenin sonrasında alanın nasıl rehabilite edileceğiyle ilgili bir planın bulunmaması ve doğal afet risklerine karşı yeterli önlemlerin alınmamış olması da yer alıyor.

CHP'li Sarı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı eleştiriyor ve bakanlığın projeyi onaylamasının yerel halkın sağlığını ve çevreyi tehlikeye attığını ifade ederken, fay hattı üzerinde böyle bir madene izin verilmemesi gerektiğini ve bakanlığın rant dağıtımı yerine, halkın sağlığını koruma görevini üstlenmesi gerektiğini vurguladı.