Ekonomi

Bakanlık düğmeye bastı: Atıl arazilerin tespiti başlıyor

27 Ekim 2024 11:01

T24 Ekonomi

Binlerce dönümlük tarım arazisinin atıl kalması üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, uzun süredir ekilmeyen ya da üzerine konut yapılmayan arazilerin belirlenmesi için ortak bir çalışma başlattı. Başlatılan çalışma kapsamında, atıl duran arazilerin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor.

İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Geleceğe yatırım amacı ile boş bırakılan tarlalar ile ilgili süreç başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Miras dâhil herhangi bir nedenle iki sene boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil. Köy halkı öncelikli olacak şekilde, elektronik ihaleyle ve muhammen bedeliyle bir yıllığına kiralanacak ve kira bedeli arazi sahiplerinin hesabına aktarılacak. Bu tür arazilerin, toplam arazinin yüzde 10’undan fazla olduğunu biliyoruz. Bu toprak niye boş kalsın? Komisyonlarımız çalışıyor. 5 Nisan 2025 tarihi itibarıyla tespit edilecek” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarındaki ivme kaybı devam ediyor. Finansmana ulaşamayan veya fiyatları yüksek bulan alıcılar, yatırımlarını arsa veya tarlalara yapıyor. 2023 yılında gayrimenkul dışı alımlar tarihî rekor kırdı. Özellikle 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar, 500 bin lira ile 900 bin lira arasındaki tarlalara ilgi oldukça arttı. Ancak alıcılar ‘geleceğe yatırım’ mantığıyla baktıkları bu topraklara bir işlem yapmadan uzun yıllar bekletiyor.