Politika

Bakan Tunç: İlk 4 madde tartışılamaz; çözüm süreci gündemde değil, dedikodu

14 Ekim 2024 12:26

T24 Haber Merkezi  

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 9 Yargı Paketi ile ilgili sürecin Meclis Genel Kurulu'nda devam ettiğini aktaran Tunç, çözüm sürecine dair ise bir tartışma olmadığını ve konunun "dedikodu" boyutunda devam ettiğini belirtti. Tunç, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili sözlerine ilişkin gelen soruya ise "İlk 4 madde tartışma konusu olamaz" diyerek yanıt verdi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadının soyadı hakkını da etkileyeceği öngörülen 9. Yargı Paketine ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Tunç'un açıklaması şöyle: 

"9. Yargı Paketi biliyorsunuz; TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti. Genel Kurul da konuşulmaya başlanacak. 9. Yargı Paketi'nde özellikle yargıyı hızlandırmaya yönelik çözüm yöntemlerinin geliştirilmesiyle ilgili detaylar var. Asıl 10. yargı paketiyle ilgili çalışmalarımız olmuştu. Heyet görüşmelerimizi tamamaladık. Meclis grubunda milletvekillerimiz bunu değerlendiriyor. Komisyona sunulacak ve sonrasında görüşmeler devam edecek. Yargı reformu konusunda kapsamlı çalışmalarımız var. Özellikle toplamı suçtan korumak noktasında gerekli düzenlemelerin yapılacağını cumhurbaşkanımız ifade etmişti. Özellikle iki yılın altındaki suçlar bakımından bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlığa neden oluyor. 1 yıllık denetimli serbestlikte yararlanmak için ne kadar cezaevinde kalınacağı milletvekillerimizin takdirinde. Önemli olan toplumu suçtan korumak. Adaletin tecellisinin gecikmeden sağlanması lazım.

Sosyal medyada bazen 4 yıl önceki video yayınlanıyor. Bakıyoruz ki o kişi tutuklu. Basına da büyük görev düşüyor. Sosyal medyanın yaygın olduğu bir çağdayız. Gençlerimiz, çocuklarımızı koruyabilmenin yolu topyekün mücadeleden geçiyor. Özellikle TCK'de toplumun huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik cezaların alt ve üst sınırlarına yönelik yeni düzenlemelerimiz olacak. yeni suç tiplerinin de ortaya çıkması nedeniyle TCK'de yapılması gereken değişiklik önerilerini gündeme getireceğiz."

Narin Güran cinayeti 

Narin Güran cinayeti soruşturmasına dair sürecin devam ettiğini aktaran Tunç, "Narin evladımızla ilgili soruşturma devam ediyor. 21 Ağustos'ta kayboldu, sonra adli soruşturma başladı. Şu anda tutuklular ve adli kontrol şartıyla serbest kişiler var. Tespit edilen görüntüler oldu, TÜBİTAK değerlendirdi. HTS kayıtları tespit edildi. Geriye dönük o bilgede şüpheliler bakımından baz çalışmaları çok önemliydi. Daraltılmış baz çalışması dediğimiz bilirkişi incelemleriyle önemli detaylara ulaşıldı. kimsenin şüphesi olmasın. Dosya, soruşturma gizli. Neticede buna yargı karar verecek" dedi. 

Çözüm süreci yeniden gündemde mi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DEM Parti arasında yaşanan el sıkışma olayından sonra gündeme gelen "çözüm süreci" iddialarına ilişkin olarak ise Tunç, gündemde böyle bir süreç olmadığını ve bunun "dedikodu" olduğunu aktardı.  

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün Cenevre'deki Türk Başkolonsluğu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi’nin akademik yıl açılış dolayısıyla yaptığı konuşmada, Anayasa’nın üçüncü maddesine ilişkin yaptığı açıklamaların sorulması üzerine  ''Ben şunu söylüyorum: Usul esasa mukaddemdir. Yani Anayasa’da hangi maddeleri yazacağınızdan ziyade, Anayasa’nın nasıl yapılacağı, demokratik, şeffaf bir şekilde süreçlerin hangi yöntemlerle yönetileceği ve bu süreçte de Anayasa’nın ruhuna, yapımına, diline ilişkin konuları şimdiye kadar konuştum. Üçüncü maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur'' ifadesini kullanmıştı. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un sözlerinin ardından başlayan Anaysa'nın ilk 4 maddesi tartışmalarını değerlendiren Tunç, şöyle konuştu:  

"İlk 4 maddeyle ilgili tartışma söz konusu olamaz. Yeni anayasa tartışmalarını böyle şeylerle boğmamak lazım. Meclis başkanımız da kastının bu olmadığını gösterdi. Yeni bir anayasa yazım süreciyle ilgili çaba var. Bu çabayı baltalamak isteyenler yorumlar yapıyorlar. Devletimizin birliği, bütünlüğü ve tekliğiyle ilgili zaten cumhurbaşkanımız sürekli 'tek devlet, tek millet, tek bayrak' diyor. İlk 4 madde ile ilgili tartışma söz konusu olamaz. yeni anayasaya ihtiyaç vardır."

AKP'li Gebze Belediyesi'ne ait barınağın önünde bulunan çöp konteynerinde katledilmiş çok sayıda kedi ve köpek bulundu. Katliamı, yaşam hakkı savunucuları ortaya çıkardı. Olayla ilgili, adli ve idari soruşturma başlatıldı, yetkililerin açığa alındığı duyuruldu. Gebze Belediyesi, hayvanların sokaklardan "cansız olarak toplandığını" öne sürdü. 

Gebze'de hayvan katliamı: Belediyeye ait rehabilitasyon merkezinin çöpünde, ölü kediler ve köpekler bulundu!

Gebze’deki hayvan katliamında “ketacontrol” kullanımı iddiası: Hayati fonksiyonları etkileyerek ölüme yol açıyor; yetkisi olmayanların kullanması suç

Gebze'deki hayvan katliamı soruşturması 

Gebze'de 43 hayvanın "ketacontrol" ile katledilmesine ilişkin soruşturma başlatıldığını belirten Bakan Tunç, "Gebze'deki olayla ilgili soruşturma başladı. Kanuna aykırı bir durum varsa soruşturma başlatılır. Bu yasa hayvanları öldürme yasası değil" dedi.