Gündem

Bakan Soylu 15 Temmuz gecesi Ankara ve İstanbul'da kaybolan silahları açıkladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Ankara ve İstanbul’da “3 adet G3, 11 adet kaleşnikof ve 2 adet MP5” silahının kaybolduğunu açıkladı

24 Mart 2022 12:02

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, “15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü kuvvesine kayıtlı 3 adet G3 piyade tüfeği, 11 adet Kaleşnikof tüfek, 1 adet MP5 makineli tabanca ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü envanterine kayıtlı 1 adet MP5 makinalı tabanca kaybolmuştur” bilgisini verdi.

Sezgin Tanrıkulu, Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye 14 Temmuz 2021 tarihinde verdiği soru önergesinde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kaybolan silahların sayısını ve akıbetini sordu. Bakan Soylu, önergeye 15 Mart 2022 tarihinde yanıt verdi.

Soylu, Tanrıkulu’nun bu sorusunu, “15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğü kuvvesine kayıtlı 3 adet G3 piyade tüfeği, 11 adet Kaleşnikof tüfek, 1 adet MP5 makineli tabanca ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü envanterine kayıtlı 1 adet MP5 makinalı tabanca kaybolmuştur” diye yanıtladı.

Soylu, kayıp silahların bulunmasına yönelik çalışmaları ise şöyle anlattı:  

“Kayıp ve çalıntı silahlar, Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı’nın (KİHBİ) uhdesinde bulunan “Kayıp Eşya ve Belge” projesine işlenerek ülke genelinde aranmaktadır. Kolluk kuvvetlerimiz tarafından ruhsatsız silah kullanımı ve satışının engellemesi amacıyla av bayileri, internet siteleri, park bahçeler, üniversite ve okul çevreleri, umuma açık işyerleri, seyyar satıcılar ile uygulama noktalarında arama ve çalışma yapılmaktadır.”

Soylu, Tanrıkulu’nun silahların kaybolmasından sorumlu yetkililerin kim olduğu ve bu yetkililerle ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığına ilişkin sorusuna ise yanıt vermedi. (ANKA)

TIKLAYIN - 106 bin 'kayıp silah'ı araştırma önergesi, AKP oylarıyla reddedildi

TIKLAYIN - CHP'li Murat Bakan: Kayıp silahlar SADAT’a verilmiş olabilir mi?

TIKLAYIN - Sedat Peker'den Bakan Soylu'ya: Arkandaki şaibeli organizasyonla 15 Temmuz sonrasında da devlet envanterine kayıtlı olmayan silahları dağıtmaya neden devam ettiniz?

TIKLAYIN -AKP'li Mahir Ünal: Kayıp silahlar konusunu gündeme getirmek 15 Temmuz'u itibarsızlaştıran argümanlar içeriyor

TIKLAYIN - Uğur Dündar: 20 tugayı silahlandırabilecek kadar kayıp silah söz konusu; Türkiye'nin bir numaralı güvenlik sorunudur