Gündem

Bakan Pakdemirli'nin 'Motor yok' dediği THK uçaklarının uçuş ve su boşaltma görüntüleri paylaşıldı

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, paylaşılan görüntülerin bugün sabah saatlerinde kaydedildiğini bildirdi

23 Ağustos 2019 14:20

T24 Haber Merkezi

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes’e sıçrayan ve 3 gün sürdükten sonra ancak kontrol altına alınabilen orman yangınında kullanılmaması nedeniyle gündeme gelen “THK uçakları”na dair tartışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Arızalı ve 3'ünde motor yok" dediği THK uçaklarının uçuş ve su boşaltma anlarını gösteren yeni görüntüler paylaşıldı. 

TIKLAYIN - Bakan Pakdemirli 'Arızalı' demişti; THK uçaklarının uçuş sertifikaları ortaya çıktı

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer tarafından paylaşılan video görüntülerin bugün (23 Ağustos 2019) öğleden önce Ankara Etimesgut Havalimanı’nda çekildiği belirtildi. Taşcıer görüntülere ilişkin "Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin burun kıvırdığı THK’nın yangın söndürme uçaklarından ikisinin az önceki uçuş ve su boşaltma anları bu. Ormanlar cayır cayır yanarken THK’dan yardım alınmamasının izahı yok!" yorumunda bulundu. 

TIKLAYIN - Bakan Pakdemirli'den THK uçakları için Vizontele benzetmesi: Kaputu açınca ‘Baba motor yok’ diyor ya, aynen öyle

Ne olmuştu?

İzmir'de 53 saatte söndürülen yangına müdahale sırasında THK'ye ait yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı tartışma konusu oldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, "Bugünkü şartlar itibarıyla THK’de olan uçaklar 6 tane var. 3’ünde motor yok, 3’ünün faal olduğu söyleniyor, birinin faal olmayacağını var saymak lazım. Sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir ring kurma durumu maalesef yok. Bugün itibarıyla Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" açıklaması yaptı ancak uçakların Sivil Havacılık Kurumu tarafından verilmiş 2024 yılına dek geçerli sertifikaların olduğu ortaya çıktı. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan THK yetkilileri de "THK'daki uçaklardan 5'i faal, 4'ü Ankara'da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı. Gelin desinler, motor çalıştırır gideriz" açıklaması yaptı. 

İddialar ile ilgili ikinci bir açıklama yapan Pakdemirli, "Vizontelede kaputu açınca ‘Baba motor yok’ diyor ya. Aynen öyle. Hükümetimize yönelik siyasi bir saldırıyla karşı karşıyayız" dedi. Pakdemirli açıklamasında, “Benim Türk Hava Kurumuna 1 lira borcum yok bakanlık olarak. Ben bu işleri ihaleyle yapıyorum. Türk Hava Kurumu’ndan bu hizmeti almak zorunda da değilim" sözlerini kullandı.