Suriye ile normalleşme
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çağrısında bulunmuş ve şöyle demişti:
“Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir"
TIKLAYIN | Erdoğan'dan Suriye'de 'normalleşme' mesajı: Süreç olumlu istikamette gelişti, terör örgütlerinin provokasyonlarına karşı da hazırlıklıyız
TIKLAYIN | Ankara-Şam normalleşme çabaları | Rusya'dan "Bir toplantı daha planlıyoruz" açıklaması geldi, Dışişleri memnuniyet bildirdi
Esad’sa çağrılara olumlu baktıklarını ama normalleşme için Türkiye’nin "teröre desteği durdurması"nı ve "Suriye’den kuvvetlerini çekmesi"ni istemişti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise Suriye’yle görüşmeyi bakanlar düzeyine indirmiş, uygun koşullar oluşması durumunda görüşülebileceğini söylemişti. Güler, Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarını “Türkiye Suriye’den çekilmeyi ancak yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan ve sınırlar güvence altına alındıktan sonra görüşebilir" şeklinde açıklamıştı.
TIKLAYIN | Millî Savunma Bakanı Güler'den "Suriye ile normalleşme" açıklaması: Bakanlar düzeyinde bir araya gelinebilir
Ardından konuşan Esad’sa 25 Ağustos’ta Türkiye ile normalleşme çabalarının olumsuz sonuçlandığını duyurmuştu.
Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini yineleyen Esad “Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir” demişti.
Esad, görüşmelerin başlaması için Türk askerinin çekilmesini ön koşul olmaktan çıkardı
Daha sonra Esad, Suriye Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Türk askerinin çekilmesinin görüşmelerin başlaması için bir ön koşul olmadığını ifade etmişti.
Rusya çabaları
Daha sonra bu ayın başlarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara-Şam normalleşmesi gündemine ilişkin olarak "Türkiye'nin askerlerini çekmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığını" söylemiş; Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Rusya'nın çabalarını olumlu karşıladıklarını bildirmişti.
|