Çevre

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen: Suyu foşur foşur akıtma devri bitti

"Yarın bir gün 'su yok' dendiği zaman bizim buna hazırlıklı olmamız lazım. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın."

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen

24 Eylül 2021 11:36

Samsun Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Ovası’nda yapılan sulama suyu tasarrufu konusunda muhtarlara uyarıda bulunarak, "Su konusunda bundan sonra kesinlikle taviz vermeyeceğiz, foşur foşur suyu akıtma devri bitti artık" dedi.

Kaymakam Ertürkmen, ovada yapılan açık sistem sulama suyu yerine bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesi ve sulama konusunda da yeni yöntemler bulunması gerektiğini söyledi.

"Yarın bir gün 'su yok' dendiği zaman hazırlıklı olmamız lazım"

Artık mevsimlerin değiştiğine dikkat çeken Ertürkmen şöyle devam etti: "Artık mevsimler değişti. Bundan sonra daha buzul olacak, daha kuraklık olacak. 4 mevsim vardı, belki bundan sonra ilkbahar ve sonbaharı fazla yaşayamayacağız. Mevsimler artık ikiye düşebilir yaz ve kış olmak üzere. Bizim önümüzdeki en büyük sıkıntılardan bir tanesi sulama. İki tane barajımız var. Eğer biz suyu tasarruflu kullanırsak, ovamızda da kapalı sisteme geçebilirsek...

Bu konuda da çalışma başlattık. Artık açık kanallarda ısınmayla beraber suyun yüzde 30’u buharlaşmayla beraber yok oluyor. Bu vahşi sulama sisteminin birçok zararları var. Bu noktada bizim yeni metotlara, yeni teknolojik imkânlara açık olmamız lazım. Bunu gerçekleştirmemiz lazım. Yarın bir gün 'su yok' dendiği zaman bizim buna hazırlıklı olmamız lazım. Şimdiden kendinizi buna hazırlayın.
"

Kaymakam Cevdet Ertürkmen, muhtarlara yönelik uyarısında şu ifadelere yer verdi: "Samsun için geçen sene kısıtlama yoktu ama tüm bölgeler için çeltik sahalarında kısıtlama mecbur idi. Bunun sonuçlarını söyle ifade etmek istiyorum: İklim göçleri yaşanabilir. Kuraklıktan dolayı bazı ülkelerde açlık riskleri yaşanabilir. Bundan dolayı göçer yaşanabilir. İş ciddi bir hal aldı artık.

Bizim barajlarımız var, sulama yapabiliyoruz manasında değerlendirilmemeli. Bugün yaptığımız vahşi sulamadan dolayı deltada aşırı su birikintisi meydana geldi. Dolayısıyla da oradaki yaban hayatı da oradaki manda varlığımız da eksiye indi. Kanalı kırıyoruz, suyu bırakıyoruz. Bir yerden suyu veriyoruz, öbür taraftan havuzun öbür tarafını açıyoruz, oradan suyu bırakıyoruz. Biraz 'el insaf' demenin zamanı geldi. İleride su petrolden daha kıymetli hale gelecek. Bir sonraki sene su çok çok kıymetli hale gelecek.

Su konusunda bundan sonra kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Bundan sonraki amacımız Bafra Ovası'nın tamamını kapalı sistem sulamaya geçme noktasında harekete geçip düğmeye basmamız lazım. Kartını takacaksın, damlamanı yapacaksın fosur fosur suyu akıtma devri bitti artık. Bunu bütün ovamıza gerçekleştirmemiz lazım. Bu zenginliği devam ettirmek istiyorsak bunu yapmak mecburiyetindeyiz.
" (İHA)