Gündem

AYM’nin Barış Akademisyenleri kararından sonra ilk duruşma: Savcı yeniden mütalaa hazırlamak için süre istedi

05 Eylül 2019 11:34

Barış Bildirisi’ne imza attığı için yargılanan Van 100. Yıl Üniversitesi’nden bir akademisyen Anayasa Mahkemesi’nin 10 akademisyen hakkında verdiği ifade özgürlüğü ihlali kararından sonra ilk defa hâkim karşısına çıktı. Savcı, Anayasa Mahkemesi’nin kararına istinaden yeniden mütalaa hazırlamak için süre istedi. Bir sonraki duruşma 30 Eylül’de yapılacak.

Gazete Duvar'dan Canan Coşkun'un haberine göre, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün (5 Eylül) Van 100. Yıl Üniversitesi’nden bir akademisyenin yargılandığı dava görüldü. Dava avukatlarından Meriç Eyüboğlu, duruşma için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Binanın girişindeki arama noktasından geçen Eyüboğlu’nun önünü polis kesti ve avukatı bir kez daha aramak istedi. Arama yapmak isteyen polis, Eyüboğlu’nun çantasında cihazın algılayamadığı bir şey olduğunu söyledi. Eyüboğlu, aramaya izin vermediği için yanındaki akademisyenlerle bir süre avluda bekledi. Bu sırada Foto-Film Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler bekleyenleri kamera ile kayda aldı. 15 dakikalık bekleyişten sonra İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden bir avukat Eyüboğlu’nun çantasını aradı. Aramadan sonra Eyüboğlu’nun duruşmaya gitmesine izin verildi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bildiriye imza atan akademisyen katılırken, seyirci sıraları da ona destek olmak için gelen akademisyenlerle doluydu. Dördüncü duruşması görülen davada savcı, daha önce akademisyenin cezalandırılması yönünde mütalaa açıklamıştı. Duruşmada ilk söz hakkı savcıya verildi. Savcı, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden mütalaa hazırlamak üzere kısa bir süre istedi.

Savcının talebi ile ilgili beyanı sorulan akademisyen, bu aşamada bir talebi olmadığını söyledi. Akademisyenin avukatı Meriç Eyüboğlu da, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararını 26 Temmuz’da verdiğini anımsatarak, “Savcı mütalaa için hazırlığını yapabilirdi. Kısa bir zamana gün vermenizi talep ediyoruz” dedi. Mahkeme, bir sonraki duruşmanın 30 Eylül’de yapılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen, haklarında disiplin cezaları verilen, “terör örgütü propagandası” suçundan dava açılarak hapse mahkûm edilen ve bazıları cezaevine konulan akademisyenlerin bireysel başvurusunu karara bağlamıştı. AYM, 1128 imzayla açıklanan bildirinin ardından gelişen yaptırım sürecine maruz kalan akademisyenlerin bir bölümünün yaptığı başvuruyu ele aldığı toplantıda  'hak ihlali' kararı vermişti. Oylamada 8'e 8 sonuç çıkması üzerine, eşitlik durumunda başkanın bulunduğu tarafın görüşü kabul edildiği için, hükümde AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın 'hak ihlali' kararı tayin edici olmuştu. 

TIKLAYIN - AYM, 'Barış Akademisyenleri' için 'hak ihlali' kararı verdi

TIKLAYIN - AYM'nin iki üyesi bir haftada 'barış bildirisi' için görüş değiştirdi