Politika

AYM'den İletişim Başkanlığı'nın yetkilerine sınırlama: İptal kararı duyurusu dakikalar sonra silindi, siteye erişilemiyor

02 Ağustos 2024 10:42

T24 Haber Merkezi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı'na bağlı İletişim Başkanlığı bünyesinde "manipülasyon ve dezenformasyonla mücadele" için kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılan düzenlemeyi iptal etti. Bugün Resmî Gazete’de yayımlanan kararda İletişim Başkanlığı’nın "her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette bulunma" yetkisi ifade özgürlüğüne aykırı bulundu. 27 Aralık 2023'te alınan iptal kararının gerekçesinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirmesinin ardından duyurulması dikkati çekti. AYM'nin sosyal medya hesabından yapılan duyuru, dakikalar sonra silindi. Mahkemenin ana sayfası anayasa.gov.tr'ye de erişilemediği görülürken, AYM'den yapılan açıklamada "İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır" denildi. 

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle "İletişim Başkanlığı’nın Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek" iki maddeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Yüksek Mahkeme, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Grup Başkan Vekili Engin Altay, Engin Özkoç ve 134 milletvekilinin açtığı iptal davasına konu olan kurallarda, "Her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunmanın İletişim Başkanlığı (Başkanlık) bünyesinde ihdas edilen Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığının görevleri arasında olduğunun" düzenlendiğini hatırlattı. Dava dilekçesinde de özetle; kurallarla Başkanlığa verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin "haberleşme" ve "basın özgürlüğü"yle ilgili olması nedeniyle kanunla düzenlenmesi gerektiği, temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceğinin ileri sürüldüğü belirtildi.

Ayrıca, kurallarda öngörülen görevler kapsamında alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin ilke ve esaslarının belirlenmediği belirtilerek, kuralların Anayasa’ya aykırı olduğunun savunulduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla düzenlenemez

Mahkeme, karar metninde, "Anayasa’nın 104. maddesinde Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle Dördüncü Bölümü’nde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle düzenlenemeyeceğinin belirtildiğini" vurguladı.

Anayasa Mahkemesi, dava konusu kurallar uyarınca alınacak tedbirler ve yapılacak faaliyetlerin Anayasa’nın "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ile "basın hürriyeti"ne müdahale teşkil edeceğinin açık olduğuna hükmetti.

Kararda, "Bu bağlamda kuralların, kapsamları itibarıyla Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemeler içerdiği görülmüştür" denildi.

Sonuç olarak da kuralların CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin düzenlemeler içerdiğinin anlaşıldığı, kuralların konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar verildiği kaydedildi.

Resmî Gazete'deki karar için tıklayın.

AYM sitesine ulaşılamıyor

Karara ilişkin duyurunun, dakikalar sonra AYM'nin sosyal medya hesabından silindiği ve mahkemenin resmi internet adresine erişilemediği görüldü. 

Mahkemenin gerekçeli kararlarının yer aldığı "Kararlar Bilgi Bankası" sayfasına ise erişim sorunsuz sağlanıyor ve karar gerekçe metnine ulaşılıyor.

"Kararlar Bilgi Bankası" için tıklayın

AYM'den açıklama: Yoğunluk nedeniyle sitemize erişim sağlanamamaktadır

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, siteye erişimin yoğunluk nedeniyle sağlanamadığı bildirildi. Açıklamada, "66 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Bazı Kurallarını iptal eden 2020/88 esas sayılı kararımız 2/8/2024 tarihli tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olup erişime açıktır. İnternet trafiğindeki yoğunluk nedeniyle sitemize erişim şu anda sağlanamamaktadır" denildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, İran'da öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile ilgili paylaşımlara izin vermediği gerekçesiyle sosyal medya platformu Instagram'ı kınamış, "Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerini kullanmıştı. Ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişim engellemesi getirmişti. Anayasa Mahkemesi'nin, kararını bu gelişmenin yaşandığı gün duyurması dikkati çekti.