Kültür-Sanat

Ayfer Düzdaş’ın Kürtçe ‘Arguvan Kılamları’ albümünün ilk konseri İstanbul'da

“Arguvan Klamları’ albümünün tanıtım konseri 1 Ekim 2022 tarihinde, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapılacak

26 Eylül 2022 15:52

Halk müziği sanatçısı Ayfer Düzdaş’ın Malatya-Arguvan yöresinden derlediği Kürtçe “Arguvan Klamları’ albümünün tanıtım konseri 1 Ekim 2022 tarihinde, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapılacak.

 Halk arasında Malatya ‘’Arguvan Türküleri’’, “Arguvan Ağzı“, “Arguvan Havası”, ‘’Kilomên Ârxawûn’’ olarak bilinen halk şarkılarının, daha çok Kürtçe/Kurmancî olanlarını derleyen Ayfer Düzdaş, bu kılamları, Caner Yılmaz’ın aranjorlüğünde güçlü bir müzisyen kadrosuyla icra edecek.

 Ayfer Düzdaş, 2012 - 2014 yıllarında Malatya’nın Arguvan, Yazıhan, Kürecik, Hekimhan ilçeleri ve köylerinde yaptığı Kürtçe derlemeleri uzun bir çalışmadan sonra bölümler halinde dinleyiciyle buluşturacak.

 Derleme çalışmalarını yaparken; il ve ilçe merkezlerinin yanı sıra 15’ten fazla köy ziyaretinde bulunan Ayfer Düzdaş,  18 kaynak kişiden, yöreye ait 90'ının üzerinde Kürtçe/Kurmancî eser kayıt altına aldı.

 Ayfer Düzdaş bu çalışmasıyla kaybolmakla yüz yüze kalan Arguvan Klamları’nı birer kültürel değer olarak gün yüzüne çıkarıyor.