Kültür-Sanat

Aydan Uysal: Hissettiklerimi paylaşmazsam dans etmenin ne anlamı kalır ki?

“Bu Festival Bizim!” diyerek yola çıkan Beats By Girlz Türkiye Festivali’nin ikinci senesinde Hip Hop Dans Atölyesi’nin kolaylaştırıcılığını yapacak dansçı, eğitmen ve koreograf Aydan Uysal ile dans eğitimini konuştuk

03 Kasım 2023 16:00

Aydan Uysal tam 23 senedir dans ediyor ve son 15 yıldır da eğitmenlik yapıyor. “Tüm dans türlerini sevmekle birlikte, dansa profesyonel anlamda ilk kez Halk Dansları ile başlayıp, bir klipte Break Dance görmemle beraber bu dansa aşık olup; kendimi Hip Hop ve Break Dance alanında geliştirdim” diyen Uysal aynı zamanda Benimle Dans Eder Misin? yarışmasının finalisti, Redbull Dance Your Style Türkiye şampiyonu, Nike Dance 2LA dünya şampiyonasının birincisi. Grubu Moonstar Crew ve Hip Hop Ladies Türkiye ile beraber yeni neslin dans alanında gelişmesi ve dans kültürünün yayılması için eğitimler vermeye devam eden Aydan Uysal ile Beats by Girlz’ün bu yıl ikincisini düzenlediği festivalde Hip Hop Ladies Turkey ekibi ile beraber kolaylaştırıcılığını yapacağı Hip Hop Dans Atölyesi vesilesiyle bir söyleşi gerçekleştirdik.

Hip Hop Dans Atölyesi, Beats by Girlz Türkiye Festivali kapsamında 4 Kasım Cumartesi günü 13.00-14.30 saatleri arasında Müze Gazhane Otopark -2'de yapılacak.

- Uzun zamandır çeşitli kurumlarda hip hop dans eğitmenliği yapıyorsun ve aynı zamanda Break Dance Türkiye Milli Takımı’nın antrenörüsün. Dans etmeye 13 yaşında kendi kendine başlayan biri olarak bildiklerini, birikimi aktarmayı neden önemli buluyorsun?

Hip hop kültürünün temelinde en başta paylaşım yatıyor. Ben bildiklerimi hissettiklerimi paylaşmazsam dans etmenin ne anlamı kalır ki? Bu kültür, sosyal bir kültür.
Ben dansa başladığımda en çok zorlandığım şey buydu. Maalesef yol gösteren bir hocam yoktu. Tam tersi önüme engel koymaya çalışan çok kişi oldu; bildiklerini benimle paylaşmadılar. Ama hiç bir zaman pes etmeyip bir şekilde kendimi geliştirmeye çalıştım. Çünkü dans onların yaptığı gibi bir şey değil. Bilgiyi paylaşmıyorsak, hislerimizi ve bu enerjiyi aktarmıyorsak hiçbir anlamı yok. Ben hâlâ öğretmeye ve öğrenmeye devam ediyorum. Artık öğrencilerimin öğrencileriyle de dans ediyorum, onlarla paylaşımda bulunuyorum. Bu tarif edilemez bir mutluluk.

Aydan Uysal

- Eğitimlerinde kız çocukları ve genç kadınlarla karşılaşmalarını sormak istiyorum. Kız çocukları ve genç kadınların dans kariyerlerine dair merak ettikleri ve sana danıştıkları konular neler?

Kız çocukları ve genç kadınlarla ilgili bir çok projede bulunuyorum ve onlarla bir araya geliyorum. Aslında hepsinin çok büyük bir potansiyeli oluyor ama ya bunun farkında değiller ya da çok fazla destek görmedikleri için açığa çıkaramıyorlar. Onlarla bir araya geldiğimde ‘‘Bu hareketleri nasıl yapıyorsun’’, ‘‘Nerden başlamalıyım’’, ‘‘Hiç pes edip bırakmayı düşündün mü’’, ‘‘Ailenden destek görüyor musun’’ gibi sorularla karşılaşıyorum sıkça.
Aslında kendi değerlerinin ve yapabileceklerinin farkına varmaları sağlansa, ufak bir destekle bile çok fazla yol kat edebilirler. Ben de bu konuda onlara yardımcı oluyorum. Dans antrenmanlarıyla ilgili teknik bilgiler veriyorum, kariyer yapmakla ilgili yol gösteriyorum, başkalarının düşüncelerini önemsemek yerine kendi mutlu oldukları şeyi yapmalarını söylüyorum. Çünkü maalesef bazı eleştiriler yapıcı olmak yerine tamamen yıkıcı oluyor ve dansı bırakmalarına bile sebep olabiliyor. İstedikten sonra yapamayacakları şey olmadığını söylüyorum.

Bu arada az önce atladım; galiba en çok duyduğum soru, özellikle kız çocuklarından, saçımın renginin tam olarak ne olduğu.

- Son 20 yılda Türkiye'deki hip-hop dans camiasında kadınların varlığı, görünürlüğü ve etkinliğine dair gözlemlerin ve deneyimlerin neler?

Son yıllarda Türkiye’de hip hop dans camiasında kadın dansçıların ve kız çocuklarının sayılarında ciddi bir artış görüyorum. Ve bu beni çok fazla mutlu ediyor. Ama tabii ki bunun istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerekiyor. Bu açıdan da eğitmenler olarak onları motive edip yol göstermemiz lazım.

- Hip Hop Ladies oluşumunun da parçasısın. Hip-hop dansının hem Türkiye'de hem de küresel ölçekte kadınların güçlendirilmesinde ve toplumsal cinsiyet kalıplarının yıkılmasında nasıl bir rol oynayabileceğini düşünüyorsun?

Hip hop kültürünün birleştirici bir etkisi var. Yaş, cinsiyet, dil, din, ırk fark etmeksizin herkesi bir araya getiriyor. Duygu Etikan ile beraber Hip Hop Ladies Turkey grubunu kurarken hip hop dans ve rap atölyeleriyle birlikte kız çocukları ve kadınlara hayal gücünü, fiziksel ve düşünsel yeteneklerini kullanarak, kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri bir platform yaratmayı amaçladık.

- Beats by Girlz festivalinde hip-hop dans atölyesi düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı ve bu atölyede hip-hop dans dansıyla güçlenmeye dair neler yer alacak?

Kız çocuklarını ve kadınları destekleyen pek çok farklı kurumla uzun yıllardır iş birlikleri yapıyoruz. Beats By Girls Türkiye Festivali de bunlardan biri. Bu atölyeyi düzenleyerek dansla kendini ifade etmek isteyen birçok kişi için yeni bir kapı açmış olacağız. Nasıl dans ettiğinin ya da ne kadar yetenekli olduğunun hiçbir önemi yok. Tek önemli olan bir araya gelmek, o enerjiyi paylaşmak ve dans ederken mutlu olmak... Dans atölyesi de bu bağlamda her seviyeye açık bir atölye olacak. Temel adımlar, koreografi çalışması ve freestyle çalışması olacak.

- Türkiye'nin kültürel ortamında kız çocukları ve kadınlar için hip-hop dansının geleceğine ilişkin umutların ve isteklerin neler?

Çok büyük umutlarım var, ki ülke adına aslında çok büyük başarılara imza atmış kız çocuklarımız ve kadın dansçılarımız var. Amacımız bu sayıları artırmak, dansla kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlamak, mutlu oldukları şeyi yapmaları için onlara destek olmak.

Bu anlamda umuyorum ki çocukların önünü açacak imkanlar daha fazla sunulur, hem sporcu hem de sanatçı olarak dansçılara daha fazla değer verilir.

Hip Hop Dans Atölyesi kayıt formu için tıklayınız.