Politika

Avusturya'nın Milli Günü Ankara'da düzenlenen resepsiyon ile kutlandı

16 Ekim 2024 23:21

T24 Haber Merkezi

Avusturya'nın Milli Günü, Ankara'da düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Gabriele Juen, "Türkiye ile gelecekteki ilişkilerimizin pusulasını, işbirliğinin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi olarak belirledik" dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ise "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda iletişim ve işbirliğimizi çok daha iyi hale getirmeliyiz. Yeni bir momentuma ihtiyaç var" diye konuştu.

Avusturya'nın Milli Günü, Avusturya'nın Ankara Büyükelçiliği'ndeki resepsiyon ile kutlandı. Çok sayıda yabancı misyon temsilcisinin yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran da resepsiyona katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda açış konuşmalarına geçildi. Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Juen şöyle konuştu:

"Avusturya'ya sonradan gelen insanlar ülkemin başarısına katkılarda bulundular ve bulunmaya devam ediyorlar"

"100 yıl önce bugünden birkaç gün sonra, o zamanlar henüz çok genç olan iki cumhuriyetimiz tarafından, adı henüz Konstantinopolis olan şehirde imzalanan dostluk anlaşmasının onay belgeleri Ankara'ya tevdi edildi. İmzalanan ve mühürlenen dostluk, ikinci yüzüncü yılına girerken teslim edilmeye devam ediyor. İşe alım anlaşmasının 60'ıncı yılında, aramızdaki bağlar açısından muhtemelen daha da büyük önem taşıyan bir yıl dönümünü daha kutluyoruz. Avusturya'ya sonradan gelen insanlar ülkemin başarısına vazgeçilmez katkılarda bulundular ve bulunmaya devam ediyorlar. Birçoğu, onların çocukları ve torunları, iş dünyasında, tıpta, eğitimde, medyada, kültürde ve federal ve bölgesel düzeyde parlamenter demokrasimize ve Avusturya'nın dört bir yanındaki yerel yönetimlere katkıda bulundukları başarı hikayelerini anlatabilirler.

Avusturya'da yaşayan 280 binden fazla Türkiye kökenli insan ve bunların arasında 165 binden fazla Avusturya vatandaşı Türkiye ve Avusturya arasında önemli ve sağlam bir köprü oluşturuyor. Bu köprüyü her iki yönde de başarıyla yürüyen, her iki topluma da katkıda bulunan, eğitimleri, girişimcilikleri ve mükemmeliyetçilikleriyle kültürlerimizi zenginleştiren konuklarımızı bu akşam aramızda görmekten büyük onur duyuyorum. Onlar, ülkelerimiz arasındaki bağlantının başarılı bir şekilde sağlanması ve ekonomilerimizin yeşil dönüşümü için gerekli olan son teknoloji ürünü kaliteli donanımın önde gelen üreticilerinin CEO'larıdır. Onlar, Avusturya Alplerinden Hatay'daki depreme dayanıklı yeniden inşa çalışmalarına yeşil ve sıfır emisyonlu bina uzmanlığı geliştiren mühendislerdir.

"İlişkilerimizin pusulasını işbirliğinin güçlendirilmesi olarak belirledik"

Türkiye ile gelecekteki ilişkilerimizin pusulasını, işbirliğinin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi olarak belirledik. İyi ekonomik ilişkilerimizin bel kemiği olan ve Türkiye'de değer yaratma ve istihdam güvenliğine önemli katkı sağlayan Avusturyalı şirketlerin güçlü varlığından yararlanmak istiyoruz. Liderlerimiz tarafından son 12 ay içerisinde, başta insan kaçakçılığı gibi organize suçlarla mücadele ve terörizmin caydırılması olmak üzere büyük öneme sahip alanlarda daha yakın ve daha derin bir işbirliği için belirlenen kilometre taşlarının üzerine ilişkilerimizi inşa etmek istiyoruz"

Duran: Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir momentuma ihtiyaç var

Dışişleri Bakan Yardımcısı Duran ise şunları kaydetti:

"İki ülke tarihsel süreç içerisinde ilişkilerinde sağlam bağlar geliştirmeyi başarmıştır. Avusturya'daki Türk toplumu aramızdaki en güçlü bağlardan biridir. Türk toplumu bugün Avusturya'nın ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına önemli katkılarda bulunmakta ve ikili işbirliğimizi güçlü bir şekilde zenginleştirmektedir. 1960'lardan bu yana süregelen bu ortak miras, iki ülkeye daha fazla işbirliği için çok sağlam bir temel sağlamıştır. Ülkelerimiz arasında bir başka önemli insani köprü daha var ki o da her yıl Türkiye'yi ziyaret eden Avusturyalı turistler. 2023 yılında yaklaşık 500 bin Avusturyalıyı ağırladık. Ticaret hacmimiz geçen yıl 3,8 milyar doların üzerindeydi. Potansiyelimiz göz önüne alındığında, bundan çok daha iyisini yapmalıyız. Avusturyalı şirketler 2005-2023 yılları arasında ekonomimize 11 milyar dolara yakın yatırım yaptı. Türkiye, Avusturyalı girişimciler için güvenli ve uygun bir yatırım ortamı sağlamaya kesinlikle devam edecektir.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda iletişim ve işbirliğimizi çok daha iyi hale getirmeliyiz. Yeni bir momentuma ihtiyaç var; önyargılar yerine açık fikirlilik, endişeler yerine cesaret, boş varsayımlar yerine gerçekler bu iletişimin belirleyicisi olmalıdır" (ANKA)


 

'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Meclis'e 22 maddelik kanun teklifi geliyor: Boşanma davalarında dikkat çeken değişiklik

TIKLAYIN - Üniversiteli Rojin Kabaiş'in ön otopsi sonucu belli oldu

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir

TIKLAYIN - Özgür Özel, Demirtaş'ı ve Mızraklı'yı cezaevinde ziyaret etmek için başvuruda bulundu

TIKLAYIN - Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!