Çevre

"Avrupa'nın en eski izlerini barındıran mağarada tahribat hiçbir dönem olmadığı kadar arttı"

Yarımburgaz Mağarası, İstanbul’un Başakşehir ilçesi sınırları içindeki Altınşehir mevkiinde bulunuyor

14 Şubat 2019 09:53

Dünya kültür tarihi açısından ayrı bir öneme sahip olduğu bilinen Yarımburgaz Mağarası, Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında yürütülen İstanbul Tarihöncesi Çağlar Araştırmaları (İTA) projesi bilim heyeti tarafından incelemeye alınan mağara içindeki tahribatlar detaylı olarak raporlandırıldı. Aydıngün, raporla ilgili olarak kaleme aldığı yazıda. "Avrupa'nın en eski insanlık izlerini barındıran Yarımburgaz Mağarası'nda yapılan tahribatın, hiçbir dönemde olmadığı kadar arttığı görülmüştür" dedi. 

Yarımburgaz Mağarası, İstanbul’un 20 km batısında Küçükçekmece Gölü’nün 1,5 km kuzeyinde,  Başakşehir ilçesi sınırları içindeki Altınşehir mevkiinde bulunuyor. Doğal mağara, yalnız Türkiye'nin değil, Avrupa’nın da en eski insanlık izlerini barındırması açısından dünya kültür tarihinde ayrı bir öneme sahip.  

Aktüel Arkeoloji dergisinin Şubat sayısında yer alan, Doç. Dr. Şengül Aydıngün'e ait yazı, Yarımburgaz mağarasına yapılan tahribatı gözler önüne seriyor. Mahfi Eğilmez, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda mağaranın içindeki tahribata, "Tarihe, kültüre, geçmişe bu saygısızlık inanılmaz bir şey" eleştirisinde bulundu. 


Doç. Dr. Şengül Aydıngün'ün Yarımburgaz Mağarası'nda yapılan son incelemeleri değerlendirdiği yazısına Aktüel Arkeoloji'nin Şubat 2019 sayısından ulaşabilirsiniz.