Dünya

Avrupa Komisyonu Başkanı, çip sektörüne 90 milyar Euro’luk yatırım yapıldığını açıkladı

07 Temmuz 2023 16:08

T24 Dış Haberler

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin dönüm noktası niteliğindeki Çip Yasası’nın açıklanmasından bu yana yarı iletken endüstrisine 90 milyar Euro değerinde yatırım çektiğini söyledi. Konuşmada Çip Yasası’nın yeni fırsatlar getirerek Doğu Asya’ya olan bağımlılığı azalttığı belirtilirken Birlik’in ABD’ye olan artan ekonomik bağımlılığına değinilmedi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile birlikte nanoteknoloji alanında uzmanlaşmış bir AR-GE kuruluşu olan Interuniversity Microelectronic Centre’yi ziyaretleri sırasında ortak basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkanı, AB yürütme organının şubat 2022’de tasarıyı önermesinden bu yana İtalya, İrlanda ve Fransa da dahil olmak üzere AB genelinde çeşitli yeni girişimler duyuran şirketler olduğunu, bu durumun “çok güçlü bir mesaj gönderdiğini ve somut fırsatlar sağladığını” söyledi.

Von der Leyen konuşmasında, yarı iletkenlerin “yeşil ve dijital dönüşüm için elzem” olduğunu ve “ekonominin çipler olmadan işleyemeyeceğini” vurguladı. Ayrıca Birlik’in Avrupa genelinde tasarım, test ve üretimi teşvik ederek tedarik zincirlerini riskten arındırma stratejisi kapsamında Doğu Asya’daki az sayıda tedarikçiye olan bağımlılığın azaltılması gerektiğini öne sürdü.

Sonbaharda yürürlüğe girecek Çip Yasası’yla birlikte Avrupa Birliği, kamu ve özel sektör fonlarını sektöre kanalize etmeyi ve 2030 yılına kadar yarı iletkenlerde küresel pazar payını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor.

TIKLAYIN |  Avrupa ekonomide ABD'nin gerisinde kaldı, aradaki fark giderek açılıyor