Koronavirüs

Avrupa İlaç Ajansı, Novavax aşısını ön değerlendirmeye aldı

Novavax, ocak sonunda İngiltere'de sürdürdüğü üçüncü faz aşı çalışmalarında yüzde 90'a yakın başarı sağladığını açıklamıştı

04 Şubat 2021 00:41

Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı, Novavax firması tarafından yeni tip Koronavirüs'e karşı geliştirilen aşının ön değerlendirmesine başladı.

Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) 'NVX-CoV2373' adlı aşının ön değerlendirmesinin laboratuvar çalışmaları ve yetişkinler üzerinde yapılan erken çalışmaların sonuçları temelinde başlatıldığı bildirildi.

Merkezi ABD'de bulunan Novavax'ın insanlar üzerinde denemelere başladığı, EMA'nın bu çalışmalardan ve diğer klinik deneylerden elde edilecek verileri değerlendireceği kaydedildi.

EMA, daha önce onay verdiği BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarını da ön değerlendirmeden geçirmiş, bu firmalar AB'de kullanım onayı için başvuru yaptığında ön değerlendirme yapıldığı için onay süreci kısa sürede tamamlanmıştı.

Novavax, ocak sonunda İngiltere'de sürdürdüğü üçüncü faz aşı çalışmalarında yüzde 90'a yakın başarı sağladığını açıklamıştı.

AB, Novavax ile 200 milyon doz aşı alımı hakkındaki ön görüşmeleri tamamlamıştı ancak taraflar henüz sözleşme imzalama aşamasına gelmedi.