Dünya

Avrupa başkent belediyelerinden İmamoğlu'na destek mesajları: Keyfi ve antidemokratik prosedürü kınıyoruz

Paris, Atina ve Budapeşte Belediye Başkanları, İmamoğlu'na destek mesajı paylaştı

16 Aralık 2022 11:44

T24 Dış Haberler

Avrupa başkentlerinin belediye başkanları, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na gönderdikleri mesajlarla destek verdi.

Fransa'nın başkenti Paris, Macaristan'ın başkenti Budapeşte ve Yunanistan'ın başkenti Atina'dan belediye başkanları, mahkemenin siyasi yasak getiren hapis cezası kararına karşı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na destek mesajları gönderdi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bütün desteğim haksız bir şekilde iki yıl yedi ay hapis cezası verilen İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla birlikte. Diğer Avrupalı Belediye Başkanlarıyla birlikte, yalnızca siyasi amaçlarla gerçekleştirilen bu keyfi ve anti-demokratik prosedürü kınıyoruz"

Twitter hesabından İmamoğlu ile bir fotoğrafını paylaşan Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karacsony, İngilizce ve Türkçe olarak, “Senin yanındayım Ekrem” yazdı. 

Atine Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, twitter hesabından İmamoğlu ile fotoğrafını paylaşarak, şunları yazdı:

“Türkiye'de demokrasi için gerçekten kara bir gün. Barışın, Adaletin ve Evrenselciliğin müttefiki olan bir siyasetçinin özgürlük ve medeni haklarından yoksun bırakılması kararı yalnızca üzüntü ve öfke uyandırır.

Şehirlerimiz arasındaki işbirliği ve diplomasi çalışmalarına katılan tüm meslektaşlarımızın desteğini ve dayanışmasını iletmek için arkadaşım ve İstanbul Belediye Başkanı  İmamoğlu  ile bizzat iletişime geçtim. Türk halkının ve tarihin sonunda onu haklı çıkaracağına eminim.

Ne olmuştu? 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak katılmıştı.

İmamoğlu bu kongrede yapmış olduğu konuşmada; seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız bir şekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalarını, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini söylemişti.

İmamoğlu, iktidarın 31 Mart seçimini yönetmekle yetkili olan YSK kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini savunmuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da bir açıklama yaparak  kongredeki konuşmasından dolayı İmamoğlu için, "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil" demişti.

İmamoğlu, aynı gün (4 Kasım 2019) Soylu’nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa' da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine YSK Başkanlığı tarafından 15/11/2019 tarihli ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, ardından dava açılmıştı.

Dava sonucunda İmamoğlu'na YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl 7 ay 15 gün ceza verirdi. Mahkeme, siyasi yasak da getiren TCK'nın 53. maddesinin uygulanmasına hükmetti.

TIKLAYIN | İmamoğlu’nun “YSK üyelerine hakaret” davası: Hâkim tüm talepleri reddetti, savcı, esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti

TIKLAYIN | 15 soruda İmamoğlu hakkındaki ceza davası: Siyasi yasaklı hale gelecek mi?

TIKLAYIN |  İmamoğlu’nun hapis talebiyle yargılandığı dava hakkında neler biliniyor?