Kültür-Sanat

Ava DuVernay, 'Origin' filminin Venedik galasıyla tarih yazıyor

Ödüllü yönetmen Ava DuVernay, çarşamba günü Venedik Film Festivali'ndeki yarışmaya bir film sunan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak kendisini başvurudan vazgeçirmeye çalışanların üstesinden geldiğini söyledi

07 Eylül 2023 11:32

T24 Kültür-Sanat

Ödüllü yönetmen Ava DuVernay, çarşamba günü Venedik Film Festivali'ndeki yarışmaya bir film sunan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olarak kendisini başvurudan vazgeçirmeye çalışanların üstesinden geldiğini söyledi.

DuVernay, güçlü, düşündürücü filmi "Origin"in gösterimi öncesinde gazetecilere şunları söyledi:

"Siyahi film yapımcıları olarak bize, dünyanın diğer yerlerindeki filmleri seven insanların hikayelerimizi umursamadığı söylendi."

DuVernay, "Bana kaç kez Venedik'e başvurma, giremezsin dendi anlatamam. Ve bu yıl oldu. Teşekkür ederim. Seksen yıldır olmayan bir şey oldu" dedi. 

"Origin", Pulitzer ödüllü gazeteci Isabel Wilkerson'ın 2020'de en çok satan kitabı "Hoşnutsuzluklarımızın Kökenleri"ni yazarken, aynı zamanda ırk ve köklü ayrımcılık temalarını nasıl yazdığını anlatıyor. 

Sadece 37 günde çekilen "Origin", Wilkerson'ın kendi hayatındaki kişisel trajedilerden, Nazi Almanyası'nın yeniden canlandırılmasına, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyindeki Jim Crow ayrımcılığına ve Hindistan'daki "dokunulmaz" Dalit kastının uğradığı hakaretlere değiniyor.

Film, tarih boyunca alt kast üyelerinin nasıl insanlıktan çıkarıldığını, zulüm ve terör yoluyla toplumun en altında sıkışıp kaldığını, üst kast üyeleriyle evlenmelerinin veya hayatta önceden belirlenmiş kaderlerini değiştirmelerinin nasıl yasaklandığını gösteriyor.

Dr. Martin Luther King'in Siyahlara eşit oy hakkı sağlama kampanyasını konu alan 2014 yapımı "Selma" filmini yapan DuVernay, "Origin" üzerinde bir stüdyo yapısı içinde çalışmaya başladı ancak daha sonra bunu bağımsız bir projeye dönüştürerek daha fazla sanatsal özgürlük kazandırdı. 

Aunjanue Ellis-Taylor başrolü oynarken, Jon Bernthal eşini canlandırıyor. Yengde'de olduğu gibi başka yerlerde de gerçek insanlar kendilerini oynuyorlar. 

"Bu kadro... kan, ter ve gözyaşıyla çalışan oyuncularla dolu... onların nasıl yıldızlar gibi parıldadığını hep birlikte görüyorsunuz."

"Origin", 9 Eylül'de sona erecek olan Venedik Film Festivali'nde büyük ilgi gören Altın Aslan ödülü için yarışan 23 filmden biri.