Kültür-Sanat

Atıktan 4 fırça ile sanata: Toplumdan yansımalar portre sergisi

14 Ağustos 2024 15:20

Ege Vural Hükümdar

Bir resim galerisi için gerekenler: karton parçasına gerilmiş bir naylon, minik bir kavanoz, dört tane boya fırçası ve herhangi bir kâğıdın tutturulduğu düz bir tahta parçası. Özkan Görmez, değil yalnızca birkaç resim, bu ekipmanlarla bir sanat galerisi açılabileceğini ispatlıyor. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde resim öğretmenliği yapan Görmez, hem boyalarını hem de çizim için kullandığı malzemelerini, çöpe gidecek atıkları geri dönüştürerek sağlıyor. Ankara Metro Sanat Galerisi’nde eserlerini sergileyen Özkan Görmez, eserlerini ve nasıl çizim yaptığını görmek isteyenler için 15 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

“Resim çizebilmek için pahalı ekipmanlara ihtiyaç yok”

Bu süreçte kullandığı bütün ekipmanları atık malzemelerden elde eden Görmez, kartona sarılmış bir naylon parçasının hayatına sanatla devam edebilmesinin kıymetli oluşunun altını çizdi. İmkân buldukça eserlerini sergileyen Görmez, aklındakileri yalnızca 4 fırça, fırçalarını batırdığı su dolu minik bir kavanoz ve kağıdını tutturmak için şövale olarak kullandığı bir tahta ile resmediyor. Görmez, Ankara Metro’sundaki sergilerinde olduğu gibi çoğu zaman etrafından geçen insanlardan aklında kalanları resmediyor.

“Hemen hemen her evde, hatta her ‘çöp kutusunda’ bulunan malzemeler bunlar” diyen Görmez, eserlerinde kullandığı malzemelerin ulaşılabilirliğini her fırsatta vurguluyor. Kullandığı boyaları kimi zaman sanayideki atıkları toz haline getirip tutkalla karıştırarak yaptığı ifade eden Görmez, boyalarını koymak için palet yerine el kadar herhangi bir cisim kullanılabileceğini ifade etti.

“Malzeme gibi özel bir atölyeye de gerek yok: bazen metro köşesi, bazen okul bahçesi, bazen bir parkta bankta”

Resim yapabilmenin elit bir zevk olduğu algısına karşı, yaptığı eserlerin kanıt olduğunu belirten Görmez, çizimlerini atölyede yapmadığını belirtti. Görmez, kağıdını tutturabildiği ve boyalarını sürebildiği her yerde çizim yaparak özel bir atölyeye ihtiyacının olmadığını ifade etti.