Sağlık

Aşı karşıtlığı arttı: Bebeklerde "boğmaca" ölümleri artıyor!

"Aşı reddine yönelik sağlık meslek örgütleriyle çalışma yürütülmeli"

10 Haziran 2024 09:14

Koronavirüs salgınıyla beraber tüm dünyada baş gösteren ve giderek artan aşı karşıtlığı, önlenebilir hastalıkların salgına dönüşmesine zemin oluşturdu. Dünyada her yıl yüzbinlerce kişinin öldüğü boğmaca hastalığının Diyarbakır'da artış göstermesiyle uzmanlar, aşı karşıtlığının doğurabileceği sorunlara dikkati çekti. “Diyarbakır’da son bir ayda üç bebeğin boğmacadan öldüğü, iki bebeğin ise tedavisinin hâlâ sürdüğü bilgisini" paylaşan Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreteri Ahmet Baran, Sağlık Bakanlığı’na gebelik sürecinde aşı yapılması çağrısında bulundu, aşı reddine yönelik sağlık meslek örgütleriyle çalışma yürütülmesini talep etti.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Baran, yaşamını yitiren bebeklerin 32 ve 42 ve 65’er günlük olduğunun altını çizerek, “Boğmaca aşıları, ilk aydan sonra yapıldığı için ilk iki ay içinde boğmacaya yakalanan bebeklerde bu durum ağır ve ölümcül devam ediyor. Aslında bunun önemli bir ayağı gebelik sürecinde aşının yapılmasına bağlı” dedi.

Sağlık Bakanlığı'na çağrı

Baran, “Çağrımız iki yönlü. Sağlık Bakanlığı’nın gebelik sürecinde bu aşılamaya yönelik bir çalışma yürütmeleri ve sahada aşı reddine yönelik sağlık meslek örgütleriyle çalışma yürütülmesi talebimiz var” değerlendirmesinde bulundu. Vaka sayısına yönelik veri akışlarının kısıtlı olduğunu kaydeden Baran, “Bir ay önce sahada hekim arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma sonucu yaklaşık 30’un üzerinde vaka olduğunu tahmin ediyorduk. Bu sayı bugün itibarıyla artmış olabilir”  şeklinde konuştu.

"Ölen çocukların daha aşı sırası gelmemiş"

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı da “Boğmacayla ilgili en önemli sorunlardan bir tanesi aşısının koruyuculuğu tetanos gibi olması. 10 yılda bir tekrar etmek gerek aşıyı. Ama biz de erişkin boğmaca aşısı yok. Sağlık Bakanlığı getirtmiyor. Diyarbakır’da ölen çocukların daha aşı sırası gelmemiş. Ama erişkinler taşıyıcı olduğu için bulaştırmış, bebekler de ölmüşler. Özellikle organ nakli olanlar, kanser tedavisi görenler ve bağışıklık sistemi düşük olanlar riske açık oluyor” ifadelerini kullandı.

Ailelerin aşı yaptırmadığı için çocukların hasta olduğuna dikkati çeken Kırımlı, “Boğmacayı konuşuyoruz ama hastaneden arkadaşlarımızla görüştüğümüzde kızamık vakaları geldiğini söylüyorlar. Yaralanma, kedi cırmalaması, köpek ısırması durumunda kuduz ve tetanos aşısı yaparız. Acile gelen insanlar tetanos aşısını yaptırmamak için onay verip gidiyorlarmış. Bu hastalıklarla uğraşıp duruyoruz”  dedi.