Gündem

Asbest nedir?

Brezilya'dan İzmir Aliağa'daki söküm tesislerine gelmesi planlanan asbestli gemiye izin verilmemesinin ardından  ''Asbest nedir?'' şeklinde internette sorgulamalar yapıldı. Haberlerle birlikte birçok kişi asbestin ne olduğunu merak etti. Peki, asbest nedir?

27 Ağustos 2022 08:04

Bünyesinde barındırdığı asbest miktarı nedeniyle uzmanlar tarafından "Ölüm gemisi" olarak adlandırılan NAe São Paulo gemisi 7 Ağustos günü Türkiye saati ile 17:30'da Brezilya'dan Aliağa'daki söküm tesislerine doğru yola çıkmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile İzmir'e gelen ve asbestli olduğu için tepki gösterilen Brezilya gemisinin Türkiye'ye girmeyeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından asbest, internette araştırılmaya başlandı. Peki, asbest nedir?

İzmir Aliağa’da bulunan Sök Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi tarafından sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği asbestli Nae Sao Paulo gemisine karşı birçok sivil toplum kuruluşu, ülkeye girmemesi için mücadele etmişti.

Bakanlık'tan yapılan "Şartlı onay verdik" açıklamasında "Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik" ifadesi yer aldı.

Raporun bakanlığa sunulmadığı gerekçesiyle, "Şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir" denildi.

Asbest nedir?

Asbest (asbestos) ya da amyantın, lifli yapıda kanserojen bir mineral olduğu söyleniyor. İnternette ''Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır'' bilgisi bulunuyor.

Halk arasında ''ak toprak'', ''çorak toprak'', ''gök toprak'', ''çelpek'', ''höllük'' veya ''ceren toprağı'' gibi isimlerle de biliniyor. Asbestozisin, asbestos solunmasıyla oluşan toz hastalığı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, gemi, inşaat otomotiv gibi pek çok alanda kullanılan asbestin, doğru kullanılmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek maddelerden birisi olduğunu söylüyor.

Kolay tutuşmaması, sıcaklığa dayanıklı olması, ısı izolasyonu sağlaması nedeniyle sıklıkla kullanılan asbestin, inşaat sektörünün önemli araçlarından birisi olduğu biliniyor.

TIKLAYIN | CHP'li Öztunç: 'Asbestli gemi geldiği gibi gider' demiştim; gelmeden yolda dönüyor

TIKLAYIN | Bakan Kurum: Asbestli geminin Türk karasularına girişine izin verilmeyecek