Kültür-Sanat

Arter'in küratör eşliğinde sergi turları İnci Furni'nin 'Bir An İçin Durdu' sergisiyle devam ediyor

Küratör Eda Berkmen eşliğindeki tur 21 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek

12 Kasım 2019 11:22

Arter’in küratör eşliğinde düzenlediği sergi turları, İnci Furni’nin 'Bir An İçin Durdu' başlıklı kişisel sergisi bağlamında gerçekleştirilecek sergi turuyla devam ediyor. 21 Kasım Perşembe akşamı saat 19:00’da düzenlenecek turda, sanatseverler eserleri serginin küratörü Eda Berkmen eşliğinde inceleme ve yorumlama imkânı bulacaklar.

Küratör eşliğinde sergi turları, Arter’in yeni binasında hayata geçirdiği Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında düzenleniyor. Sergilenen yapıtların bağlamını genişletmeyi amaçlayan etkinliklerin bir devamı olarak, 21 Kasım 2019 Perşembe akşamı saat 19:00’da, küratör Eda Berkmen, İnci Furni’nin Galeri -1’de yer alan Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi bağlamında bir sergi turu gerçekleştirecek. Serginin kavramsal çerçevesi ve sergilenen yapıtların ele alınacağı turda, katılımcıların soru ve izlenimlerine de yer verilecek.

Arter’in açılış programında yer alan, İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu başlıklı kişisel sergisi, sanatçının bu sergi için ürettiği yeni işlerini, Eda Berkmen’in küratörlüğünde sanatseverlere sunuyor. Sanatçının 2014’ten itibaren süregelen Vol. sergilerinin bir devamı niteliğindeki Bir An İçin Durdu, desenler, video performanslar ve nesnelerle oluşturulmuş mekânsal bir düzenleme. Galeri mekânını ve bu mekâna yerleşim sürecini de yapıtlarının bir parçası haline getiren Furni, kişilerin mekânlarla, nesnelerle ve imgelerle ilişki kurma şekilleriyle ilgileniyor. Sanatçı tesadüfler, karşılaşmalar, anlık kararlar, gündelik jestler ve ritimler etrafında kurguladığı bu yerleştirmeyle, beklenmedik anlam ve bağların açığa çıkma potansiyeline işaret ediyor. Desenlerde Furni’nin sokakta gezerken karşılaştığı kişilerden esinle oluşturduğu portreler ve kâğıt yüzeyini totem gibi yukarıya doğru kateden gündelik nesneler yer alıyor. Sergide sanatçının, galeri mekânında geçirdiği iki buçuk aylık süre içerisinde in situ ürettiği video performanslar da gösteriliyor.

Beş yıl boyunca Arter’in kurumsal sponsorluğunu üstlenen Tüpraş’ın desteği sayesinde 2 Ocak 2020’ye kadar sergilerin ücretsiz olarak ziyaret edebileceği Arter’de gerçekleşecek etkinliğe katılım ücretsiz olacak. 25 kişilik kapasitesi olan etkinliğe, [email protected] adresine e-posta gönderilerek kayıt yaptırılabilir.

Arter salı, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri 11:00–19:00; perşembe günleri ise 11:00–20:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze, her ayın ilk cumartesi günü “Uzun Cumartesi” kapsamında 11:00–24:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.