Bilim / Teknoloji

Araştırmacılar, sadece bir mutasyonla insandan insana bulaşacak kuş gribi pandemisinden endişeleniyor

"Sanırım çoğumuz muhtemelen birden fazla değişikliğe ihtiyaç duyulacağını düşündük"

07 Aralık 2024 11:08

T24 Bilim

Kaliforniyalı araştırmacılar, dünyanın H5N1 kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşmasından sadece bir genetik değişiklik uzakta olabileceğini söylüyor. Bazı uzmanlara göre yaygın insan enfeksiyonlarına ve hatta muhtemelen bir pandemiye kapı açabilecek endişe verici bir mutasyon.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada Scripps Araştırma Enstitüsü biyologları, hemaglutinin proteinindeki tek bir mutasyonun - H5N1'deki "H" - şimdiye kadar çoğunlukla kuşları ve inekleri hasta eden veya öldüren bir virüsü, insanlardaki hücreleri hedef alan bir patojene dönüştürebileceğini belirledi.

Los Angeles Times'ta yer alan habere göre bulgu, Kaliforniya'daki süt inekleri arasında giderek artan sayıda H5N1 salgınının yanı sıra eyaletin çiğ süt ürünlerini toplatma kararı aldığı bir dönemde ortaya çıktı. Virüsün Mart ayında ülkenin süt ürünleri stokunu etkilemeye başlamasından bu yana, bulaşıcı hastalık uzmanları, süt ürünleri çalışanları ile enfekte inekler arasındaki korunmasız temasın virüsün insanları tehdit edecek şekilde gelişmesini sağlayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Scripps araştırmacıları, böyle bir genetik değişimin yolunun eyalet ve ulusal sağlık görevlilerinin beklediğinden çok daha kısa olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından biyokimyager ve moleküler biyolog James Paulson, "Bu bizi gerçekten şaşırttı" dedi. Bu tek mutasyon "bulaşma için bir gerekliliği karşılıyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Hayvanlarda ve Kuşlarda İnfluenza Ekolojisi Çalışmaları İşbirliği Merkezi Direktörü Richard Webby, çalışmanın bulgusunun virüsle ilgili hakim düşünceye, özellikle de virüsün insanlar için bir tehdit oluşturması için birden fazla mutasyon gerekeceği düşüncesine karşı çıktığını söyledi.

Aynı zamanda Memphis, Tenn'deki St Jude Çocuk Araştırma Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar bölümünde araştırmacı olan ve Scripps araştırmasında yer almayan Webby, "Bu muhtemelen bir heyecan yaratacaktır" dedi.

Webby, "Sanırım çoğumuz muhtemelen birden fazla değişikliğe ihtiyaç duyulacağını düşündük" dedi.

Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi'nde virolog olan Yoshihiro Kawaoka, Scripps ekiplerinin bulgusunu "önemli bir keşif" olarak nitelendirdi ve bunun "kritik olduğunu çünkü influenza virüslerinin mutasyon oranı göz önüne alındığında, sığır H5N1 virüsünün her 10.000 partikülünden birinin bu mutasyonu taşıyabileceğini" söyledi. Bu da "insan reseptörlerini tanıyabilen bir H5N1 virüsünün ortaya çıkma potansiyelinin düşündüğümüzden daha yakın olduğu anlamına geliyor" dedi.