Sağlık

Araştırma: Yüksek gelirli ülkelerde aşı karşıtlığı daha fazla

Yetkililer, aşıya olan güvenin azalmasının tüm toplumu tehlikeye atabileceğini söyledi

19 Haziran 2019 12:56

T24 Dış haberler

Yapılan son araştırmaya göre, aşıya olan güvenin yoksul ülkelerde daha yüksek olduğu açıkladı. Araştırma, yüksek gelirli ülkelerde insanların aşıya daha şüpheci yaklaştığını gösterdi.

“Tam bağışıklık” için toplumun yüzde 90-95 oranında aşılı olması gerektiğini belirten araştırmacılar, bu oranın düşmesinin aşıların etkisini azaltacağını vurguladı.

Reuters'ta yer alan habere göre yetkililer, artan kızamık vakalarının, aşı karşıtlığının doğuracağı sağlık risklerinden sadece birkaçı olduğunu söyledi.

TIKLAYIN: Türk Eczacılar Birliği: Aşı reddinin hiçbir bilimsel dayanağı yok

Araştırma, 140’tan fazla ülkeden 140 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre, dünya çapındaki ailelerin yüzde 6’sı çocuklarını aşılatmamış. Çin, listede yüzde 9’luk aşılatmama oranıyla birinci sırada, bunu Avusturya ve Japonya takip ediyor.

Araştırma ayrıca, dünya nüfusunun 4’te 3’ünün doktorlara ve hemşirelere sağlık konusunda herkesten fazla güvendiğini ortaya koydu.

Bunun yanında, yüksek gelirli bazı ülkelerde bu güvenin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Kuzey Amerika’da yüzde 72, Kuzey Avrupa’da ise yüzde 73 olan doktor ve hemşirelere güven oranı, Doğu Avrupa’da yüzde 50.

London School of Hygiene and Tropical Medicine’de aşı güvenilirliği projesinin başında çalışan Heidi Larson, bunun bir “Avrupa paradoksu” olduğunu söyledi. Larson, Avrupa’nın en yüksek eğitim ve gelir seviyesine sahip olmasına rağmen aşıya karşı şüpheci yaklaşımın bu bölgede en yüksek olduğuna dikkati çekti.

Araştırma sonuçlarına göre Güney Asya’da nüfusun yüzde 95’i, Doğu Afrika’da ise yüzde 92’si aşıların güvenli ve etkili olduğunu düşünüyor.

TIKLAYIN: Aşı karşıtlığı: Türkiye'de çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı 7 yılda 183'ten 23 bine çıktı

Çoğu aile çocuklarını aşılatmasına rağmen, bazı ülkelerde aşıya olan güvenin değişkenliği salgın hastalıklara neden olabilir. Araştırmacılar, insanları güvendikleri bilgilerin doğruluğundan emin olmaları konusunda uyarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, aşılar her yıl 3 milyona yakın insan hayatını kurtarıyor. Uzmanlar, yıllarca süren araştırmaların aşıların güvenilirliğini ve etkisini doğruladığını belirtti.