Bilim / Teknoloji

Araştırma: Yapılan testlerde yaşlılar, gençlerden daha çok 'bilinçli' çıktı

04 Temmuz 2023 22:56

Cambirdge Üniversitesi psikologları, sahte haberlerin okurlar üzerindeki etkisini ölçmek için yapay zeka ChatGPT tarafından geliştirilen iki dakikalık bir sınava göre yoğun internet kullanıcıları olan Y ve Z Kuşağı, yaşlı insanlara göre sahte haberlere daha çok inanıyor.

Cambridge Üniversitesi psikologları tarafından geliştirilen test, yaklaşık 1516 Amerikalı üzerinde uygulandı. Testte insanların sahte haberlere inanmaya ne kadar yatkın oldukları ölçüldü.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre; araştırmacılar testte 10 gerçek haber ve ChatGPT tarafından hazırlanmış 10 adet sahte haber çıkardı. Test sonuçları ise şaşırtıcı nitelikte oldu. 18-29 yaşındaki katılımcılar yalnızca yüzde 11’in üzerinde yüksek bir puan alırken 65 yaş ve üstündeki katılımcılar yaklaşık yüzde 36 oranında bir yüksek puan aldı.

Her gün internette 9 saat veya daha fazla zaman geçiren kişiler, yalnızca testin yüzde 15’inde yüksek puan alırken, günde 0-2 saat eğlence amaçlı internet kullananlar ise yüzde 30 oranında bir puan aldı.

Öte yandan sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak kullananlar, geleneksel haber kaynaklarını kullananlara göre daha kötü durumda. Snapchat'ten haber alanların %53'ü düşük puan alırken, onu %45 ile eski Başkan Donald Trump'ın sosyal medya platformu Truth Social takip etti. Söz konusu sıralamayı yüzde 44 ile Whatsapp, yüzde 41 ile TikTok ve yüzde 38 ile Instagram takip etti.

Bununla birlikte teste katılan Demokratların %33’ü yüksek puan alırken Cumhuriyetçiler yüzde 14 oranında kaldı.